Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Civics - Unit 5 - Judiciary

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Civics – Unit 5 – Judiciary

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 5 – Judiciary

Choose the correct answer:

Question 1.
When was High Court under British Rule first established?
(a) In 1862
(b) In 1966
(c) In 1866
(d) In 1986

Answer

Answer: (a) In 1862


Question 2.
What is the term used for money given to make amends for an injury or a loss?
(a) Donation
(b) Compensation
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Compensation


Question 3.
What is the act of breaking a law as well as to the breach or infringement of Fundamental Rights?
(a) Violation
(b) Acquit
(c) Dispute
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Violation


Question 4.
Judiciary in India resolves the disputes between
(a) State and State
(b) State and Citizen
(c) Citizen and Citizen
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 5.
Who is the final interpreter of our Constitution?
(a) Judiciary
(b) Government
(c) Executive
(b) Legislative

Answer

Answer: (a) Judiciary


Question 6.
What is the system consisting of courts which interpret the constitution and award judgement?
(a) Judiciary
(b) Parliament
(c) Police
(d) Legislative

Answer

Answer: (a) Judiciary


Question 7.
The removal of persons from land or homes that they are currently living in, is called
(a) violation
(b) eviction
(c) separation of power
(d) judiciary

Answer

Answer: (b) eviction


Question 8.
How many High Courts are there in India currently?
(a) 31
(b) 25
(c) 11
(d) 01

Answer

Answer: (b) 25


Question 9.
What type of cases are decided by under Civil Law?
(a) Divorce
(b) Rent matters
(c) Sale of land
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 10.
Once appointed, a judge can be removed by:
(a) District judge
(b) Chief Minister
(c) Prime Minister
(d) None of above

Answer

Answer: (d) None of above


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support