Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Civics - Unit 6 - Understanding Our Criminal Justice System

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Civics – Unit 6 – Understanding Our Criminal Justice System

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 6 – Understanding Our Criminal Justice System

Choose the correct answer:

Question 1.
What is the act of keeping the accused in custody by the police?
(a) Cross-examine
(b) Detention
(c) FIR
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Detention


Question 2.
A person who is called upon in court to provide a first hand account of what he/she has seen, heard or knows?
(a) Criminal
(b) Offence
(c) Witness
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Witness


Question 3.
What term refers to a person who is tried by a court for a crime?
(a) Accused
(b) Lawyer
(c) Detention
(d) Fair trial

Answer

Answer: (a) Accused


Question 4.
What refers to any act that the law defines as a crime?
(a) Detention
(b) Offence
(c) Witness
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Offence


Question 5.
Which type of advocate who pleads on behalf of the accused person?
(a) Public prosecutor
(b) Defence lawyer
(c) Judge
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Defence lawyer


Question 6.
Article 21 of the Constitution Guarantees-
(a) Right to Speech
(b) Right to life
(c) Right to freedom
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Right to life


Question 7.
What is the type of the advocate who pleads the cases on behalf of the government and who has been appointed by the government on permanent basis?
(a) Public prosecutor
(b) Private prosecutor
(c) Deed writer
(d) Typist

Answer

Answer: (a) Public prosecutor


Question 8.
Who decides whether a person is guilty or not?
(a) Advocate
(b) Public prosecutor
(c) Judge
(d) Police

Answer

Answer: (c) Judge


Question 9.
Who register the FIR?
(a) Firemen
(b) Policemen
(c) Lawyer
(d) Public prosecutor

Answer

Answer: (b) Policemen


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support