Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 10 - The Story of Cricket

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 10 – The Story of Cricket

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 10 – The Story of Cricket

Question 1.
The pitch of the cricket is:
(a) 10 yards
(b) twenty yards
(c) 22 yards
(d) twenty five yards

Answer

(c) 22 yards


Question 2.
Cricket fundamentally remained true to its origins in rural England because
(a) the tools used in the game are made up of natural materials.
(b) the tools used in the game are handmade
(c) the tools used in the game are made up of pre-industrial materials
(d) all of the above.

Answer

Answer: (d) all of the above.


Question 3.
What has its origin in rural England?
(a) Equipment used in the game of cricket
(b) most important tool used in game of cricket
(c) game of cricket
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) game of cricket


Question 4.
The world’s first Cricket Club was formed:
(a) in Australia
(b) in Melbourne
(c) in Africa
(d) in Hambledon

Answer

(d) in Hambledon


Question 5.
Cricket is originally an/a:
(a) Indian Game
(b) American Game
(c) British Game
(d) Arabian Game

Answer

(c) British Game


Question 6.
Cricket owes its present popularity to:
(a) Radio
(b) Video
(c) Television
(d) Print Media

Answer

(c) Television


Question 7.
Cricket has a large viewership in:
(a) China
(b) Asia
(c) Russia
(d) India

Answer

(d) India


Question 8.
Advancements in technology have affected:
(a) the game of billiards
(b) the game of hockey
(c) the game of cricket
(d) the game of table-tennis

Answer

(c) the game of cricket


Question 9.
In one particular respect cricket is different from other games. It is that the game of cricket
(a) is very expensive
(b) takes a long time
(c) is most popular
(d) is played all over the world

Answer

(b) takes a long time


Question 10.
The ‘Laws of Cricket’ were drawn up in:
(a) 1740
(b) 1744
(c) 1741
(d) 1742

Answer

(b) 1744


Question 11.
The game of cricket traces its origin from ___
(a) England
(b) Mumbai
(c) Maharashtra
(d) Delhi

Answer

Answer: (a) England


Question 12.
__ by which community cricket was initially played in India?
(a) Britishers
(b) Paris
(c) Marathas
(d) Australians

Answer

Answer: (b) Paris


Question 13.
Cricket differs from other games:
(a) due to the equipment
(b) due to the pitch
(c) as it takes the longest time to
(d) as it takes the shortest duration complete

Answer

(c) as it takes the longest time to


Question 14.
Explain the phrase ‘nearby circular’.
(a) Exactly circular
(b) Irregular
(c) Oval
(d) Almost circular

Answer

Answer: (d) Almost circular


Question 15.
Cricket has evolved with time by
(a) Television coverage
(b) global marketing
(c) satellite
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 16.
What is ‘compatriots’?
(a) Fellow countryman
(b) Patriotic leaders
(c) compassion patriots
(d) commercial pilots

Answer

Answer: (a) Fellow countryman


Question 17.
Where is Chepauk?
(a) Cricket stadium in Chennai
(b) Cricket ground in Champaran
(c) An almost circular stadium in Iceland
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Cricket stadium in Chennai


Question 18.
Pre-industrial materials refer to
(a) Synthetic materials
(b) natural products
(c) materials that have been in use before the industrial evolution
(d) Vulcanised rubber

Answer

Answer: (c) materials that have been in use before the industrial evolution


Question 19.
The length of the pitch is:
(a) twenty yards
(b) twenty two yards
(c) twenty one yards
(d) twenty three yards

Answer

(b) twenty two yards


(1)

Cricket grew out of the many stick-and-ball games played in England 500 years ago.

Question 1.
Cricket is originally a/an.
(a) Indian game
(b) British game
(c) National game
(d) International game

Answer

(b) British game


Question 2.
Cricket did not originate from game/games like
(a) Hockey
(b) Golf
(c) Hockey and golf
(d) Table-tennis

Answer

(d) Table-tennis


Question 3.
No codes were specified 500 years ago but it was done for the first time in the year
(a) 1740
(b) 1741
(c) 1742
(d) 1744

Answer

(d) 1744


(2)

Parsis founded the first Indian Cricket Club, the Oriental Cricket Club, in Bombay in 1848. Parsi clubs were funded and sponsored by Parsi businessmen like Tatas and the Wadias.

Question 1.
Indian cricket originated in
(a) Mysore
(b) Chennal
(c) Calcutta (Kolkata)
(d) Bombay (Mumbal)

Answer

(d) Bombay (Mumbal)


Question 2.
Parsis started to play cricket
(a) due to their proximity to the Britishers
(b) due to its simplicity
(c) as a pastime
(d) due to its popularity

Answer

(a) due to their proximity to the Britishers


Question 3.
The first Indian Cricket Club was founded in.
(a) 1842
(b) 1844
(c) 1848
(d) 1850

Answer

(c) 1848


(3)

Television coverage changed cricket. It expanded the audience for the game by beaming cricket into small towns and villages. It also broadened crickets social base.

Question 1.
As Television has reached the remotest corners. It has
(a) created many records
(b) changed the lives of children
(c) benefited the television
(d) expanded the audience companies

Answer

(d) expanded the audience companies


Question 2.
Cricket owes its present popularity to:
(a) Print Media
(b) Television
(c) The Parsis
(d) The Modern Cricketers

Answer

(b) Television


Question 3.
India has the largest viewership for the game of:
(a) Cricket
(b) Hockey
(c) Football
(d) Basketball

Answer

(a) Cricket


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support