Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 1 - India Size and Location

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 1 – India Size and Location

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 1 – India Size and Location

Question 1.
Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with
(a) China
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Myanmar

Answer

Answer: (c) Nepal


Question 2.
The latitudinal extent of India lies between
(a) 7° 5′ N and 26° 5′ N
(b) 8° 4′ N and 37° 6′ N
(c) 12° 5′ N and 27° 5′ N
(d) 12° 5′ N and 37° 6′ N

Answer

Answer: (b) 8° 4′ N and 37° 6′ N


Question 3.
If you intend to visit Kavarati during your summer vacations, which one of the following Union Territories of India you will be going to?
(a) Puducherry
(b) Lakshadweep
(c) Andaman & Nicobar
(d) Diu and Daman

Answer

Answer: (b) Lakshadweep


Question 4.
Both the latitudinal and longitudinal extent of India’s mainland is about 30°. But on looking at the map of India which of the following alternatives do you observe about India’s size?
(a) East-west extent appears to be smaller than north-south extent
(b) East-west extent appears to be larger than north-south extent
(c) East-west and north-south extent appears equal
(d) North-south extent appears to be smaller than east-west extent

Answer

Answer: (a) East-west extent appears to be smaller than north-south extent


Question 5.
My friend hails from a country which does not share land boundary with India. Identify the country.
(a) Bhutan
(b) Tajikistan
(c) Bangladesh
(d) Nepal

Answer

Answer: (b) Tajikistan


Question 6.
How many states and Union Territories does India have?
(a) India has 26 States and 7 Union Territories
(b) India has 25 States and 7 Union Territories
(c) India has 28 States and 7 Union Territories
(d) India has 28 States and 6 Union Territories

Answer

Answer: (c) India has 28 States and 7 Union Territories


Question 7.
Which line divides India into approximately two equal parts?
(a) Equator
(b) Tropic of Cancer
(c) Tropic of Capricorn
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Tropic of Cancer


Question 8.
What is the position of India in the world in respect of area?
(a) 8th position
(b) 7th position
(c) 6th position
(d) 2nd position

Answer

Answer: (b) 7th position


Question 9.
Which of the following longitudes is selected as the Standard Meridian for India?
(a) 68°7’E
(b) 82°30’E
(c) 97°25’E
(d) 23°30’N

Answer

Answer: (b) 82°30’E


Question 10.
Which meridian is fixed as a Standard Meridian of India?
(a) 82½° E
(b) 84½° E
(c) 86° E
(d) 81° E

Answer

Answer: (a) 82½° E


Question 11.
Tropic of Cancer passes through which of these states
(a) Orissa
(b) Tripura
(c) Bihar
(d) Punjab

Answer

Answer: (b) Tripura


Question 12.
Which of the following is the oldest route of contact between India and other countries of the world?
(a) Ocean routes
(b) Maritime contact
(c) Land routes
(d) Air routes

Answer

Answer: (c) Land routes


Question 13.
How many states and Union Territories are there in India?
(a) 28 states and 7 Union Territories including Delhi
(b) 23 States and 12 Union Territories
(c) 26 states and 9 Union Territories
(d) 30 States and 5 Union Territories

Answer

Answer: (a) 28 states and 7 Union Territories including Delhi


Question 14.
India achieved multi-faceted socio-economic progress during which of the following periods?
(a) Since ancient times
(b) During medieval period
(c) In the 21st century
(d) During the last five decades

Answer

Answer: (d) During the last five decades


Question 15.
Which of the following is the longitudinal extent of India?
(a) 8°4’N and 37°6’N
(b) 68°7’N and 97°25’E
(c) 68°7’E and 97°25’W
(d) 8°4’E and 37°6’E

Answer

Answer: (b) 68°7’N and 97°25’E


Question 16.
The eastern-most longitude of India is
(a) 97°25’E
(b) 68°7’E
(c) 77°6’E
(d) 82°32’E

Answer

Answer: (a) 97°25’E


Question 17.
Which of the following groups of islands belonging to the Indian territory lies in the Arabian Sea?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Sri Lanka
(c) Lakshdweep
(d) Maldives

Answer

Answer: (c) Lakshdweep


Question 18.
What is India’s size with respect to other countries of the world?
(a) First
(b) Third
(c) Fourth
(d) Seventh

Answer

Answer: (d) Seventh


Question 19.
Which geographical feature bounds India’s mainland south of 22°N latitude?
(a) Young Fold Mountains
(b) Sandy Desert
(c) Lava Plateaus
(d) Seas and Ocean

Answer

Answer: (d) Seas and Ocean


Question 20.
Which latitude passes through the southern-most point of India’s mainland?
(a) 8°4’N
(b) 37°6’N
(c) 8°4’S
(d) 82°30’E

Answer

Answer: (a) 8°4’N


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support