Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 8 - Clothing A Social History

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 8 – Clothing A Social History

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 8 – Clothing A Social History

Question 1.
What was the idea of national dress as suggested by Rabindranath Tagore?
(a) Combination of Hindu and Muslim dress
(b) Combination of Indian and European dress
(c) Only Hindu dress
(d) Combination Hindu and Parsi dress

Answer

Answer: (a) Combination of Hindu and Muslim dress


Question 2.
The simplicity of clothing of ‘Sans-Culottes’ was meant to express
(a) the poverty among the common people
(b) the prosperity of textile industries
(c) the idea of equality
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) the idea of equality


Question 3.
Who was the first American dress reformer to launch loose tunics?
(a) Mrs Amelia Bloomer
(b) Martha Somerville
(c) Queen Victoria
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Mrs Amelia Bloomer


Question 4.
In which year did Gandhi adopt dhoti?
(a) 1913
(b) 1915
(c) 1921
(d) 1928

Answer

Answer: (c) 1921


Question 5.
Which of the following events had an impact on the dressing style of women?
(a) Women working in industries during the First and Second World Wars.
(b) Gymnastics and games entered school curriculum for women.
(c) The Battle of Waterloo
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 6.
The existing dress codes in Europe were swept away by
(a) American Revolution
(b) French Revolution
(c) Russian Revolution
(d) The First World War

Answer

Answer: (b) French Revolution


Question 7.
To some Indians western clothes were a sign of
(a) Progress
(b) modernity
(c) Freedom from poverty
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) both (a) and (b)


Question 8.
Wearing of which two things created misunderstanding and conflict between the British and the Indians?
(a) the wearing of turban and shoes
(b) the umbrella and gold ornaments
(c) the wearing of saris and dhotis
(d) The wearing of gowns and long skirts

Answer

Answer: (a) the wearing of turban and shoes


Question 9.
In reaction to which measure of the British did the Swadeshi Movement begin?
(a) Partition of Bengal in 1905
(b) Surat split in 1907
(c) Starting of World War I in 1914
(d) Montague-Chelmsford Reforms of 1919

Answer

Answer: (a) Partition of Bengal in 1905


Question 10.
When did women in England start agitating for democratic rights?
(a) 1820s
(b) 1830s
(c) 1840s
(d) 1850s

Answer

Answer: (b) 1830s


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support