Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 7 - History and Sport The Story of Cricket

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 7 – History and Sport The Story of Cricket

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 7 – History and Sport The Story of Cricket

Question 1.
There was a quarrel between the Bombay Gymkhana (a Whites only club) and the ParsiClub, because :
(a) The Parsis complained that the public park was left unfit for cricket because the polopolies of the Gymkhana Club dug up the surface
(b) The colonial authorities were prejudiced in favour of their own White compatriots
(c) The White cricket elite in India offered no help to the enthusiastic Parsis
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 2.
How did the cricket boards become rich?
(a) By organising large number of matches
(b) Through patronage from rich industrialists
(c) By selling television rights to television companies
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) By selling television rights to television companies


Question 3.
When was the Marylebone Cricket Club founded?
(a) 1760
(b) 1787
(c) 1788
(d) 1895

Answer

Answer: (b) 1787


Question 4.
The reason that cricket has originated from the villages is/are
(a) Cricket matches had no time limit
(b) Vagueness of the size of the cricket ground
(c) Cricket’s most important tools are all made of pre-industrial materials
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 5.
The poor who played cricket for a living were called
(a) needy
(b) entertainers
(c) professionals
(d) commons

Answer

Answer: (c) professionals


Question 6.
There were revision of laws by MCC between 1770s and 1780s. They were:
(a) The weight of the ball and the width of the bat were specified
(b) The first leg-before law was published in 1774
(c) The third stump became common, and the first six seam cricket ball was created
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 7.
In which of these countries was cricket established as a popular sport?
(a) South Africa, Zimbabwe
(b) Australia, New Zealand
(c) West Indies, Kenya
(d) All the above

Answer

Answer: (b) Australia, New Zealand


Question 8.
The first hockey club in India was started in
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Bangalore
(d) Calcutta

Answer

Answer: (d) Calcutta


Question 9.
What was the term ‘tournament’ called initially?
(a) Triangular
(b) Quadrangular
(c) Angular
(d) Pentangular

Answer

Answer: (b) Quadrangular


Question 10.
When was the first World Cup successfully staged?
(a) 1972
(b) 1973
(c) 1974
(d) 1975

Answer

Answer: (d) 1975


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support