Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 2 - Physical Features of India

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 2 – Physical Features of India

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 2 – Physical Features of India

Question 1.
The western coastal strip, south of Goa is referred to as;
(a) Coromandel
(b) Konkan
(c) Kannad
(d) Northern Circar

Answer

Answer: (c) Kannad


Question 2.
Majuli is a riverine island located in the river
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Yamuna
(d) Kaveri

Answer

Answer: (b) Brahmaputra


Question 3.
Dudhwa National Park is located in the state of
(a) Assam
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (b) Uttar Pradesh


Question 4.
The soil containing calcareous deposits is locally known as
(a) Bhangar
(b) Khadar
(c) Bhabar
(d) Kankar

Answer

Answer: (d) Kankar


Question 5.
The highest peak in the Eastern Ghats is
(a) Anai Mudi
(b) Doda Betta
(c) Ooty
(d) Mahendragiri

Answer

Answer: (d) Mahendragiri


Question 6.
Jaisalmer is in
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (b) Rajasthan


Question 7.
The Himalayas consist of three parallel ranges in its longitudinal extent. Which of the following is the name of the northern-most range?
(a) The Himadri
(b) The Himachal
(c) The Shivaliks
(d) The Purvanchal

Answer

Answer: (a) The Himadri


Question 8.
Barchans are found in
(a) desert regions
(b) plains
(c) plateaus
(d) hilly regions

Answer

Answer: (a) desert regions


Question 9.
The northern part of the western coast is called the
(a) Konkan
(b) Kannad plain
(c) Malabar coast
(d) Coromandel coast

Answer

Answer: (a) Konkan


Question 10.
Lake Chilika lies in the state of
(a) Jharkhand
(b) Telangana
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu

Answer

Answer: (c) Odisha


Question 11.
Mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as
(a) Himachal
(b) Uttarakhand
(c) Purvachal
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Purvachal


Question 12.
The highest peak in the Eastern Ghats is
(a) Anai Mudi
(b) Kanchenjunga
(c) Mahendragiri
(d) Khasi

Answer

Answer: (c) Mahendragiri


Question 13.
The Kangra and Kullu valley are located in
(a) Uttarakhand
(b) Jammu and Kashmir
(c) Himachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (c) Himachal Pradesh


Question 14.
A narrow gap in a mountain range providing access to the other side is :
(a) Mound
(b) Pass
(c) Strait
(d) Valley

Answer

Answer: (b) Pass


Question 15.
According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ when some plates move away from each other, which of the following is formed?
(a) Convergent boundary
(b) Divergent boundary
(c) Transform boundary
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Divergent boundary


Question 16.
Which two hills are located in the south-east of Eastern Ghats ?
(a) Mizo Hills and Naga Hills
(b) Javadi Hills and Shevroy Hills
(c) Patkoi Hills and Manipuri Hills
(d) Mizo Hills and Patkoi Hills

Answer

Answer: (b) Javadi Hills and Shevroy Hills


Question 17.
The longitudinal valleys lying between lesser Himalayas and Shivaliks are known as .
(a) Kangra Valley
(b) Patkai Bum
(c) Passes
(d) Duns

Answer

Answer: (d) Duns


Question 18.
In which division of the Himalayas are the famous valleys of Kashmir, Kangra and Kullu located?
(a) The Himadri
(b) The Himachal
(c) The Shivaliks
(d) The Duns

Answer

Answer: (b) The Himachal


Question 19.
Which of the following is responsible for the variation in the colour of soil in different parts of India?
(a) Difference in rock formations
(b) Weathering
(c) Erosion and deposition
(d) Land use

Answer

Answer: (a) Difference in rock formations


Question 20.
What are Lesser Himalayas known as?
(a) Himadri
(b) Himachal
(c) Shivaliks
(d) Purvanchal

Answer

Answer: (b) Himachal


Question 21.
Which of the following is the highest peak in India?
(a) Mt. Everest
(b) Kanchenjunga
(c) Nanga Parbat
(d) Nandadevi

Answer

Answer: (b) Kanchenjunga


Question 22.
Which of the following are young-fold mountains?
(a) The Aravalis
(b) The Nilgiris
(c) The Himalayas
(d) The Sahyadri

Answer

Answer: (c) The Himalayas


Question 23.
Which of the following is a plausible theory presented by Earth scientists to explain the formation of continents and oceans and the various landforms?
(a) Theory of Motion
(b) Theory of Plate Tectonics
(c) Theory of Evolution
(d) Theory of Relativity

Answer

Answer: (b) Theory of Plate Tectonics


Question 24.
Geologically, which of the following physiographic divisions of India is supposed to be one of the most stable land blocks?
(a) The Himalayas
(b) The Northern Plains
(c) The Peninsular Plateau
(d) The Indian Desert

Answer

Answer: (c) The Peninsular Plateau


Question 25.
A landmass bounded by sea on three sides is referred to as
(a) Coast
(b) Island
(c) Peninsula
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Peninsula


Question 26.
Which of the following physiographic divisions of India was formed out of accumulations in the Tethys geosyncline?
(a) The Himalayas
(b) The Northern Plains
(c) The Peninsular Plateau
(d) The Indian Desert

Answer

Answer: (a) The Himalayas


Question 27.
Which of the following divisions of India has the oldest landmass?
(a) The Himalayas
(b) The Northern Plains
(c) The Peninsular Plateau
(d) The Indian Desert

Answer

Answer: (c) The Peninsular Plateau


Question 28.
According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ what have been the effects of the movement of the plates?
(a) Change in position and size of continents.
(b) Formation of ocean basins.
(c) Evolution of the present landforms and relief of India.
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 29.
According to the ‘Theory of Plate Tectonics,’ the movement of the plates result in some geological activity. Which one of the following is not such a geological activity?
(a) Volcanic activity
(b) Folding
(c) Faulting
(d) Glaciation

Answer

Answer: (d) Glaciation


Question 30.
Which of the following countries or continents was not a part of the ancient landmass of Gondwanaland?
(a) India
(b) Australia
(c) Europe
(d) South America

Answer

Answer: (c) Europe


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support