Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 5 - Natural Vegetation and Wildlife

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 5 – Natural Vegetation and Wildlife

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



 CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 5 – Natural Vegetation and Wildlife

Question 1.
Which type of vegetation zone is found in the higher reaches of the Himalayas?
(a) Tropical
(b) Alpine
(c) Temperate
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Alpine
Explanation:
Alpine is the types of vegetation zones are found in the higher reaches of the Himalayas with mean annual average temperature below 7°C.


Question 2.
The character and extent of vegetation are mainly determined by which of the climatic factor?
(a) Temperature
(b) Humidity
(c) Precipitation
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
Explanation:
The character and extent of vegetation are mainly determined by temperature, humidity and precipitation. Extent of vegetation is mainly determined by temperature along with humidity in the air, precipitation and soil.


Question 3.
In which of the following state is the Simlipal bio-reserve located?
(a) Punjab
(b) Delhi
(c) Odisha
(d) West Bengal

Answer

Answer: (c) Odisha


Question 4.
Why is the southern slopes in Himalayan region covered with thick vegetation?
(a) On account of more exposure to sunlight
(b) On account of more precipitation
(c) On account of less exposure to colder winds
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
Explanation:
The southern slopes in Himalayan region covered with thick vegetation as compared to northern slopes of the same hills on account of more exposure to sunlight, more precipitation, and less exposure to colder wind.


Question 5.
Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bio-reserve?
(a) Manas
(b) Nilgiri
(c) Gulf of Mannar
(d) Nanda Devi

Answer

Answer: (a) Manas
A Biosphere Reserve is a unique and representative ecosystem of terrestrial and coastal areas that are internationally recognised within the framework of UNESCO’s Man and Biosphere programme. There are 15 biosphere reserves in India. Out of these four biospheres have been included in the world network of Biosphere reserves. These four biosphere reserves are:
(1) Sunderbans in West Bengal
(2) Nanda Devi in Uttarakhand
(3) Gulf of Mannar in Tamilnadu
(4) Nilgiris in Kerala, Karnataka, and Tamil Nadu.


Question 6.
The yak, shaggy-horned wild ox and the Tibetan antelope are found in which one of the following regions?
(a) Tibet
(b) Uttarakhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Ladakh

Answer

Answer: (d) Ladakh
Explanation:
Ladakh’s freezing high altitudes are a home to yak, the shaggy horned wild ox weighing around one tonne, the Tibetan antelope, the bharal (blue sheep), wild sheep, and the kiang


Question 7.
Which term is used for virgin vegetation, which have come from outside India are termed as exotic plants.
(a) Indigenous plants
(b) Endemic species
(c) Exotic Plants
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Exotic Plants
Explanation:
The virgin vegetation, which are purely Indian are known as endemic or indigenous species but those which have come from outside India are termed as exotic plants.


Question 8.
Ebony, mahogany and rosewood trees are grown in which type of the forests?
(a) Coniferous forest
(b) Tropical rainforest
(c) Tropical thorn forest
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Tropical rainforest
Explanation:
The commercially important trees of the tropical rain forest are ebony, mahogany, rosewood, rubber and cinchona.


Question 9.
Which term is used for the original plant cover of an area which has grown naturally?
(a) Garden
(b) Agriculture
(c) Virgin Vegetation
(d) Indigenous species

Answer

Answer: (c) Virgin Vegetation
Explanation:
Natural vegetation refers to a plant community which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for a long time. This is termed as a virgin vegetation.


Question 10.
Which is not included in the group of non-flowering plants?
(a) Orchids
(b) Algae
(c) Fungi
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Orchids
Explanation:
Orchids are not included in the group of non-flowering plants cultivated crops and fruits, orchards form part of vegetation but not natural vegetation.


Question 11.
How do forests influences the climate of a place?
(a) Modify local climate
(b) Control wind force and temperature
(c) Cause rainfall
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
Explanation:
Forests influence the climate of a place. It controls wind force and temperature and causes rainfall. It provides humus to the soil and shelter to the wild life.


Question 12.
Which type of vegetation grows in the sandy soil of the desert?
(a) Coniferous trees
(b) Grasslands
(c) Cactus and thorny bushes
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Cactus and thorny bushes
Explanation:
The sandy soils of the desert support cactus and thorny bushes while wet, marshy, deltaic soils support mangroves and deltaic vegetation.


Question 13.
Which type of vegetation usually develops on undulating and rough terrains?
(a) Mangroves
(b) Grasslands and woodlands
(c) Cactus and thorny bushed
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Grasslands and woodlands
Explanation:
The undulating and rough terrains are areas where grassland and woodlands develop and give shelter to a variety of wild life.


Question 14.
Which one of the following species is found in Tibet area?
(a) Yak
(b) Shaggy-horned wild ox
(c) Tibetan antelope
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Explanation:
Ladakh’s freezing high altitudes are a home to yak, the shaggy horned wild ox weighing around one tonne, the Tibetan antelope, the bharal (blue sheep), wild sheep, and the kiang


Question 15.
Which term is used to denote animal species of a particular region or period?
(a) Fauna
(b) Ferns
(c) Flora
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fauna
Explanation:
The term flora is used to denote plants of a particular region or period. Similarly, the species of animals are referred to as fauna.


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support