Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 3 - Drainage

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 3 – Drainage

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 3 – Drainage

Question 1.
The drainage basin of which of the following rivers covers parts of Karnataka, Kerala and Tamil Nadu?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Kaveri
(d) Musi

Answer

Answer: (c) Kaveri


Question 2.
Which one of the following lakes is a salt water lake?
(a) Sambhar
(b) Dal
(c) Wular
(d) Gobind Sagar

Answer

Answer: (a) Sambhar


Question 3.
The world’s largest drainage basin is of the
(a) Amazon river
(b) Nile river
(c) Ganga river
(d) Hwang Ho river

Answer

Answer: (a) Amazon river


Question 4.
Which one of the following peninsular river of India flows west and makes estuaries?
(a) The Krishna
(b) The Mahanadi
(c) The Godavari
(d) The tapi

Answer

Answer: (d) The tapi


Question 5.
Which one of the following lake is artificial?
(a) Sambhar
(b) Chilika
(c) Pulicat
(d) Rana Pratap sagar

Answer

Answer: (d) Rana Pratap sagar


Question 6.
Which of the peninsular rivers is called the ‘Dakshin Ganga’?
(a) The Mahanadi
(b) The Krishna
(c) Godavari
(d) tha tapi

Answer

Answer: (c) Godavari


Question 7.
The valley of Kashmir is famous for the
(a) Dal Lake
(b) houseboats
(c) shikaras
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 8.
The Ganga Action Plan (GAP) Phase-I was started in the year:
(a) 1970
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1985

Answer

Answer: (d) 1985


Question 9.
The drainage basin of the Mahanadi is not shared by
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Chhattisgarh
(d) Jharkhand

Answer

Answer: (a) Madhya Pradesh


Question 10.
Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree?
(a) Radial
(b) Dendrite
(c) Centrifugal
(d) Trellis

Answer

Answer: (b) Dendrite


Question 11.
In which of the following states is the Wular lake located?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Jammu and Kashmir

Answer

Answer: (d) Jammu and Kashmir


Question 12.
The river Narmada has its source at
(a) Satpura
(b) Dal
(c) Amarkantak
(d) Gobind Sagar

Answer

Answer: (d) Gobind Sagar


Question 13.
The Vembanad Lake is located in
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha

Answer

Answer: (a) Kerala


Question 14.
Which one of the following is the longest river of the Peninsular India?
(a) Narmada
(b) Krishna
(c) Godavari
(d) Mahanadi

Answer

Answer: (c) Godavari


Question 15.
Which of the following lakes is formed as a result of tectonic activity?
(a) Wular Lake
(b) Kolleru Lake
(c) Loktak Lake
(d) Dal Lake

Answer

Answer: (a) Wular Lake


Question 16.
Which one amongst the following rivers flows through a rift valley?
(a) Mahanadi
(b) Tungabhadra
(c) Krishna
(d) Tapi

Answer

Answer: (d) Tapi


Question 17.
TheWainganga and the Penganga are tributaries of which of the following rivers?
(a) The Mahanadi
(b) The Narmada
(c) The Godavari
(d) The Krishna

Answer

Answer: (c) The Godavari


Question 18.
Which of the following rivers rises from the slopes of the Western Ghats in the Nasik district of Maharashtra?
(a) Mahanadi
(b) Narmada
(c) Godavari
(d) Koyna

Answer

Answer: (c) Godavari


Question 19.
Which of the following rivers originates from the Hazaribagh plateau of Chhota Nagpur region and flows eastwards?
(a) Amravati
(b) Bhima
(c) Ghatprabha
(d) Damodar

Answer

Answer: (d) Damodar


Question 20.
Which type of lakes contain water only during the rainy season?
(a) Oxbow lakes
(b) Lagoons
(c) Lakes in basins of inland drainage
(d) Glacial lakes

Answer

Answer: (c) Lakes in basins of inland drainage


Question 21.
Which one of the following lakes is a saltwater lake?
(a) Wular Lake
(b) Sambhar Lake
(c) Barapani Lake
(d) Dal Lake

Answer

Answer: (b) Sambhar Lake


Question 22.
Which one of the following is not a lake created by human beings?
(a) Gobind Sagar
(b) Nizam Sagar
(c) Barapani
(d) Hirakud

Answer

 


Question 23.
which of the following states are Nainital and Bhimtal located?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Uttarakhand

Answer

Answer: (d) Uttarakhand


Question 24.
Lakes are of great value to human beings. Which of the following statements about lakes given below is incorrect?
(a) Helps to regulate the flow of rivers
(b) It results in flooding
(c) Can be used for developing hydel power
(d) Enhances natural beauty

Answer

Answer: (b) It results in flooding


Question 25.
Which of the following rivers is not a tributary of river Godavari?
(a) Purna
(b) Ghatprabha
(c) ardha
(d) Pranhita

Answer

Answer: (b) Ghatprabha


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support