Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 6 - Population

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 6 – Population

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 6 – Population

Question 1.
What do you mean by the magnitude of population growth?
(a) The total population of an area
(b) The number of females per thousand males
(c) The number of persons added each year
(d) None of these

Answer

Answer: (c) The number of persons added each year
Explanation:
The absolute numbers added each year or decade is the magnitude of increase. It is obtained by simply subtracting the earlier population.


Question 2.
According to the census 2001, a ‘literate’ persons is one who
(a) can read and write his/her name
(b) can read and write any language
(c) is 7 years old and can read and write any language with understanding
(d) knows the 3‘R’s (readings, writing, arithmetic)

Answer

Answer: (c) is 7 years old and can read and write any language with understanding


Question 3.
Which one of the following state in India has a population density below 250 persons per square km?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Chhattisgarh
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Chhattisgarh
Explanation:
Chhattisgarh is the state with population densities below 250 persons per square km. rugged terrain and unfavourable climatic conditions.


Question 4.
Which one of the following country has higher population density than India?
(a) Bangladesh
(b) Nepal
(c) Korea
(d) Canada

Answer

Answer: (a) Bangladesh
Explanation:
Only Bangladesh and Japan have higher average population densities than India. The population density of India in the year 2001 was 324 persons per sq. km.


Question 5.
What percentage of India’s population resides in the most populated state of India, Uttar Pradesh?
(a) 38.96 per cent
(b) 14.37 per cent
(c) 16.16 per cent
(d) 20.56 per cent

Answer

Answer: (c) 16.16 per cent
Explanation:
Uttar Pradesh with a population size of 166 million people is the most populous state of India. Uttar Pradesh accounts for about 16 per cent of the Country’s population.


Question 6.
Which state has the lowest population in India?
(a) Uttar Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Sikkim
Explanation:
On the other hand, the Himalayan state Sikkim has a population of just about 0.5 million and Lakshadweep has only 60 thousand people.


Question 7.
India accounts for what percentage of the world population?
(a) 16.7 per cent
(b) 20 per cent
(c) 15 per cent
(d) 18.6 per cent

Answer

Answer: (a)16.7 per cent
Explanation:
India’s population as on March 2001 stood at 1,028 million, which account for 16.7 per cent of the world’s population.


Question 8.
Which is the point of reference from which all other elements are observed?
(a) Fauna
(b) Population
(c) Flora
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Population
Explanation:
Population is the pivotal element in social studies. It is the point of reference from which all other elements are observed.


Question 9.
Which one of the following state of India has very low population density?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Orissa
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Arunachal Pradesh
Explanation:
Densities vary from 904 persons per sq km in West Bengal to only 13 persons per sq km in Arunachal Pradesh.


Question 10.
What is the average sex ratio of India as per 2001 census?
(a) 956
(b) 973
(c) 933
(d) 945

Answer

Answer: (c) 933
Explanation:
The average sex ratio of India as per 2001 census is 933. Kerala has a sex ratio of 1058 females per 1000 males; Pondicherry has 1001 females for every 1000 males.


Question 11.
Which one of the following state has a population density below 100 persons per square kilometre?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Uttarakhand
(c) Nagaland
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Jammu and Kashmir
Explanation:
Jammu and Kashmir has a population density below 100 persons per square kilometre; there was an increase of two persons for every 100 persons in the base population.


Question 12.
Which one of the following state has very high population density in India?
(a) West Bengal
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) All of these

Answer

Answer: (a) West Bengal
Explanation:
Densities vary from 904 persons per sq. km in West Bengal to only 13 persons per sq km in Arunachal Pradesh.


Question 13.
Who is resource creating factors as well as resources themselves?
(a) Animals
(b) Human beings
(c) Plants
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Human beings
Explanation:
The people make and use resources and are themselves resources with varying quality. The people are important to develop the economy and society.


Question 14.
In how many years is the official enumeration of population carried out for census?
(a) 5 years
(b) 16 years
(c) 2 years
(d) 10 years

Answer

Answer: (d) 10 years
Explanation:
In every 10 years is the official enumeration of population carried out for census. The census of India provides us with information regarding the population of our country.


Question 15.
The magnitude of population growth refers to
(a) the total population of an area
(b) the number of persons added each year
(c) the rate at which the population increases
(d) the number of females per thousand males

Answer

Answer: (a) the total population of an area


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support