Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 6 - Democratic Rights

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 6 – Democratic Rights

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 



CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 6 – Democratic Rights

Question 1.
The country which denies freedom of religion is
(a) Israel
(b) Saudi Arabia
(c) Iran
(d) Yugoslavia

Answer

Answer: (b) Saudi Arabia


Question 2.
Children below the age of cannot be employed in any factory or mine or in any other hazardous work.
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15

Answer

Answer: (c) 14


Question 3.
Who called the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution?
(a) J.L. Nehru
(b) B. R. Ambedkar
(c) Mahatma Gandhi
(d) Rajendra Prasad

Answer

Answer: (b) B. R. Ambedkar


Question 4.
Which of the Fundamental Rights is called ‘the heart and soul’ of the Indian Constitution?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom of Religion
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Cultural and Educational Rights

Answer

Answer: (c) Right to Constitutional Remedies


Question 5.
The National Human Rights Commission of India was set up in
(a) 1993
(b) 1994
(c) 1995
(d) 1996

Answer

Answer: (a) 1993


Question 6.
Amnesty international works for
(a) human right
(b) trade unions
(c) poor children
(d) deprived people

Answer

Answer: (a) human right


Question 7.
A person who is arrested and detained shall be produced before the nearest magistrate within a period of hours of arrest.
(a) 20
(b) 22
(c) 23
(d) 24

Answer

Answer: (d) 24


Question 8.
Which of the following statements is wrong?
(?) We have freedom to travel to any part of the country.
(b) We have freedom of speech and expression.
(c) Untouchability is not a punishable offence.
(d) Everyone is equal before the law.

Answer

Answer: (c) Untouchability is not a punishable offence.


Question 9.
Which of the following rights is not available under the fundamental rights?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom
(b) Right to protect one’s culture
(d) Right to property.

Answer

Answer: (d) Right to property.


Question 10.
What was the reason given by America for imprisoning people at Guantanamo Bay?
(a) They had been caught spying.
(b) They were planning to kill the US President.
(c) They were planning to set up a Communist government in USA.
(d) America considered them as enemies and linked them to the attack on New York on 11th September, 2001.

Answer

Answer: (d) America considered them as enemies and linked them to the attack on New York on 11th September, 2001.


Question 11.
Which of these options is not correct regarding Saudi Arabian political system?
(a) The king selects the executive, legislature and judiciary
(b) Citizens cannot form political parties
(c) There is no freedom of religion
(d) none of the above

Answer

Answer: (d) none of the above


Question 12.
What was Milosevic’s attitude towards the Albanians?
(a) His government was hostile to the Kosovo Albanians
(b) He wanted to bring equality between Serbs and Albanians
(c) He wanted Serbs to dominate the Albanians
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (c)


Question 13.
What is meant by ‘rights’?
(A) One’s demand to get everything without sharing with others
(b) Claims of a person over other fellow beings, society and the government
(c) Not possessing any freedoms
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) Claims of a person over other fellow beings, society and the government


Question 14.
Under which Fundamental Right has the Parliament enacted a law giving the Right to Information to the citizens?
(a) Right to freedom of religion
(b) Right to freedom of thought and expression
(c) Right to freedom of equality
(d) Right to constitutional remedies

Answer

Answer: (b) Right to freedom of thought and expression


Question 15.
The right to seek the enforcement of all Fundamental Rights is called:
(a) Right against Exploitation
(b) Right to Freedom
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Cultural and Educational Rights

Answer

Answer: (c) Right to Constitutional Remedies


Question 16.
What did Dr. Ambedkar refer to the ‘Right to Constitutional Remedies’ as?
(a) The brain of our Constitution
(b) The heart and soul of our Constitution
(c) The heart of our Constitution
(d) the soul of our Constitution

Answer

Answer: (b) The heart and soul of our Constitution


Question 17.
Which of the following terms is correct for the feature of the Indian constitution stating that no person is above the law?
(a) State of law
(b) Application of law
(c) Rule of law
(d) Governance by law

Answer

Answer: (c) Rule of law


Question 18.
What does the Constitution say about the practice of untouchability?
(a) It stands abolished
(b) Its practice in any form is punishable by law
(c) Since it is an age-old custom, it should be respected
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 19.
Which of these rights is/are provided to a person arrested by the government or police?
(a) To be informed of the reasons of his arrest
(b) To be produced before a magistrate within 24 hrs of his arrest
(c) To engage a lawyer for his defence
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 20.
What is meant by ‘begar’?
(a) Practice of begging
(b) Practice of forcing workers to work without any wages
(c) Practice of encouraging workers to work at normal wages
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (b) Practice of forcing workers to work without any wages


Question 21.
Which of the following freedom is not available to an Indian citizen?
(a) Freedom to start a movement to change the government
(b) Freedom to oppose the government
(c) Freedom to participate in armed revolution
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Freedom to participate in armed revolution


Question 22.
Cultural and Educational Rights are safeguarded mainly for:
(a) Women
(b) minorities
(c) children
(d) Men

Answer

Answer: (b) minorities


Question 23.
Civil Rights are given to the individual by:
(a) Nature
(b) God
(c) The State
(d) The people

Answer

Answer: (c) The State


Question 24.
Salman Rushdie’s book that has been banned in India on the ground that it is disrespectful to prophet Mohammed is
(a) Mignight’s children
(b) Two years eight months
(c) The moor’s last sigh
(d) The Satami Verses

Answer

Answer: (d) The Satami Verses


Question 25.
When was the NHRC set up?
(a) 1998
(b) 1996
(c) 1993
(d) 2001

Answer

Answer: (c) 1993


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support