Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Economics - Unit 1 - The Story of Village Palampur

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Economics – Unit 1 – The Story of Village Palampur

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



 CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Economics – Unit 1 – The Story of Village Palampur

Question 1.
‘Operation Flood’ is related to :
(a) control flood
(b) produce fish
(c) milk production
(d) grain production

Answer

Answer: (c) milk production


Question 2.
The small farmers constitute about _________ per cent of total farmers in India.
(a) 50
(b) 60
(c) 70
(d) 80

Answer

Answer: (d) 80


Question 3.
The new ways of farming need
(a) less land
(b) more capital
(c) machinery
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 4.
The most abundant factor of production is
(a) labour
(b) land
(c) machinery
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) labour


Question 5.
Multiple Cropping refers to :
(a) Cultivation of wheat and rice
(b) cultivation of two crops in alternate rows
(c) cultivating more than one crop on the same field each year
(d) cultivating crops and rearing animals on the same farm

Answer

Answer: (c) cultivating more than one crop on the same field each year


Question 6.
Which Kharif crop is used for cattle feed?
(a) Sugarcane
(b) Potato
(c) Jowar and bajra
(d) Wheat

Answer

Answer: (c) Jowar and bajra


Question 7.
Working capital stands for :
(a) Tools, machines and buildings
(b) raw materials and money in hand
(c) total share capital
(d) fixed deposits in financial institutions

Answer

Answer: (b) raw materials and money in hand


Question 8.
Which one of the following is not an effect of the modern farming?
(a) Soil degradation
(b) Deforestation
(c) Decrease in groundwater
(d) Water pollution

Answer

Answer: (d) Water pollution


Question 9.
How many families lives in Village Palampur?
(a) 150
(b) 250
(c) 350
(d) 450

Answer

Answer: (d) 450


Question 10.
Where do most of the small farmers borrow money to arrange for the capital in Palampur?
(a) Banks
(b) Co-operative Societies
(c) Village money lenders
(d) Friends and relatives

Answer

Answer: (c) Village money lenders


Question 11.
Consumption of chemical fertilisers is highest in which state of India?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Himachal Pardesh

Answer

Answer: (a) Punjab


Question 12.
‘Bigha’ and ‘Guintha’ are
(a) the type of village house
(b) the type of hybrid seeds
(c) the measuring units of grain
(d) the measuring units of land area in village

Answer

Answer: (d) the measuring units of land area in village


Question 13.
Which of the following is grown in the rainy season?
(a) Jowar and bajra
(b) Wheat
(c) Soyabean
(d) Rice

Answer

Answer: (a) Jowar and bajra


Question 14.
Finance raised to operate a business is called
(a) labour
(b) enterprise
(c) land
(d) capital

Answer

Answer: (d) capital


Question 15.
Scope of farming activity is limited in Palampur due to
(a) Fixed amount of land
(b) lack of irrigation
(c) lack of labour
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Fixed amount of land


Question 16.
Who is a person who puts together land, labour and capital?
(a) Moneylender
(b) Entrepreneur
(c) Zamindar
(d) Manager

Answer

Answer: (b) Entrepreneur


Question 17.
High Yielding Variety (HYV) seeds are developed in
(a) Research institutes
(b) Factories
(c) Krishak Bharati Cooperatives
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Research institutes


Question 18.
Which of the following is fixed capital?
(a) Tools and machines
(b) Fertilisers and pesticides
(c) Soil
(d) Seeds

Answer

Answer: (a) Tools and machines


Question 19.
Which of the following is a modern farming method?
(a) Multiple cropping
(b) Use of HYV seeds
(c) Use of chemical fertilisers
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 20.
Which area in India has a low level of irrigation?
(a) Deccan plateau
(b) Coastal regions
(c) Riverine plains
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (a) Deccan plateau


Question 21.
Multiple cropping means growing
(a) only two crops
(b) only three crops
(c) upto four crops
(d) more than one crop

Answer

Answer: (d) more than one crop


Question 22.
HYV seeds stands for
(a) Heavy yielding variety seeds
(b) High yielding variety seeds
(c) Half yielding variety seeds
(d) None

Answer

Answer: (b) High yielding variety seeds


Question 23.
Minimum wages for a farm labourer set by the government is
(a) ?80
(b) ?90
(c) ?115
(d) ?120

Answer

Answer: (c) ?115


Question 24.
The Green Revolution introduced the farmers to
(a) cultivation of wheat and rice
(b) cultivation of green vegetables
(c) cultivation of sugar cane
(d) cultivation of forests

Answer

Answer: (a) cultivation of wheat and rice


Question 25.
The minimum wages for a farm labourer set by the government is
(a) Rs. 50
(b) Rs. 60
(c) Rs. 70
(d) Rs. 80

Answer

Answer: (b) Rs. 60


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support