Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Economics - Unit 2 - People as Resource

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Economics – Unit 2 – People as Resource

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Economics – Unit 2 – People as Resource

Question 1.
Which age group of children does the Sarva Siksha Abhiyan aim to promote education?
(a) 6 to 10 years
(b) 5 to 3 years
(c) 6 to 14 years
(d) 7 to 12 years

Answer

Answer: (c) 6 to 14 years


Question 2.
Investment in human capital can be made through
(a) Education
(b) Training
(c) Medical care
(d) All the three

Answer

Answer: (d) All the three


Question 3.
The literacy rate during 2010-11 was
(a) 64%
(b) 74%
(c) 70%
(d) 80%

Answer

Answer: (b) 74%


Question 4.
Which of the following sectors faces the problem of seasonal unemployment?
(a) Agriculture
(b) Service sector
(c) Trade
(d) IT sector

Answer

Answer: (a) Agriculture


Question 5.
Infant mortality rate is the death of a child under
(a) One year
(b) Three, year
(c) Two year
(d) Four year

Answer

Answer: (a) One year


Question 6.
The workforce population includes people from 15 years to
(a) 59 years
(b) 62 years
(c) 60 years
(d) 65 years

Answer

Answer: (a) 59 years


Question 7.
The number of females per thousand males refers to :
(a) Sex Ratio
(b) Literacy Rate
(c) Infant Mortality Rate
(d) Birth Rate

Answer

Answer: (a) Sex Ratio


Question 8.
Decrease in IMR (Infant Mortality Rate) of a country signifies:
(a) Increase in life expectancy
(b) Increase in GNP
(c) Economic development of a country
(d) Increase in number of colleges in a country

Answer

Answer: (a) Increase in life expectancy


Question 9.
Which of the following is included in the tertiary sector?
(a) Fishing
(b) Trade
(c) Mining
(d) Health

Answer

Answer: (d) Health


Question 10.
Which of the following is included in the secondary sector?
(a) Poultry farming
(b) Manufacturing
(c) Transport
(d) Quarrying

Answer

Answer: (b) Manufacturing


Question 11.
What is the life expectancy in India as per the census of 2000?
(a) 72 years
(b) 53 years
(c) 64 years
(d) 80 years

Answer

Answer: (c) 64 years


Question 12.
Which one from the following is include in Secondary sector includes
(a) trade
(b) marketing
(c) manufacturing
(d) education

Answer

Answer: (c) manufacturing


Question 13.
Which one of the following is considered important to create a ‘virtuous cycle’ by the parents?
(a) To sand their children to the school
(b) To provide goods food to their children
(c) To join their children in corporate schools
(d) To take care of the health and education of their children

Answer

Answer: (d) To take care of the health and education of their children


Question 14.
What is India’s position in scientifically and technically manpower in the world?
(a) first
(b) second
(c) third
(d) fourth

Answer

Answer: (c) third


Question 15.
Which one from the following is the most labour absorbing sector?
(a) Agriculture
(b) Fisheries
(c) Poultry farming
(d) Mining

Answer

Answer: (a) Agriculture


Question 16.
What is the aim of Sarva Siksha Abhiyan?
(a) To provide elementary education to women
(b) To provide elementary education to the rural poor
(c) To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years
(d) To provide elementary education to the urban poor

Answer

Answer: (c) To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years


Question 17.
What is the expended form of PHC
(a) Public Health Club
(b) Private Health Club
(c) Primary Health Centre
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Primary Health Centre


Question 18.
What is the sex-ratio of India According to 2001 census, :
(a) 921 females per 1000
(b) 930 females per 1000
(c) 928 females per 1000
(d) 933 females per 1000

Answer

Answer: (b) 930 females per 1000


Question 19.
The persons who are not working by their own willing is covered under
(a) seasonal unemployment
(b) disguised unemployment
(c) educated unemployment
(d) none of the above

Answer

Answer: (d) none of the above


Question 20.
Where is Seasonal unemployment found
(a) urban areas
(b) rural areas
(c) in remote areas
(d) both in rural and urban areas

Answer

Answer: (b) rural areas


Question 21.
The quality of population depends on
(a) literacy rate
(b) health
(c) skill
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 22.
Which one from the following is the primary sector activities
(i) Forestry
(ii) Poultry farming
(iii) Animal husbandry
(iv) Manufacturing
(a) (i)
(b) (i), (ii), (iii)
(c) (ii), (iii), (iv)
(d) All the above

Answer

Answer: (b) (i), (ii), (iii)


Question 23.
Infant mortality rate refers to the death of a child under the age of
(a) 1 year
(b) 2 years
(c) 3 years
(d) 4 years

Answer

Answer: (a) 1 year


Question 24.
The scheme for the establishment of residential schools to impart education to talented children from rural areas is
(a) Kendriya Vidyalayas
(b) Navodaya Vidyalayas
(c) Sarvodaya Vidyalayas
(d) None of the aboves

Answer

Answer: (b) Navodaya Vidyalayas


Question 25.
If a person cannot find jobs during some months of the year, which type of employment is this called?
(a) Structural unemployment
(b) Cyclical unemployment
(c) Seasonal unemployment
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Seasonal unemployment


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support