Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 4 - Electoral Politics

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 4 – Electoral Politics

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 4 – Electoral Politics

Question 1.
What is meant by the term ‘constituency’?
(a) Place where the copy of constitution is kept
(b) A particular area from where voters elect a representative to the Lok Sabha / Vidhan Sabha
(c) A body of voters
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A particular area from where voters elect a representative to the Lok Sabha / Vidhan Sabha


Question 2.
In India, elections for which of these bodies are held after every five years?
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha and Vidhan Sabha
(c) Vidhan Parishad
(d) Only Lok Sabha

Answer

Answer: (b) Lok Sabha and Vidhan Sabha


Question 3.
The number of Lok Sabha constituencies in Delhi is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 7

Answer

Answer: (d) 7


Question 4.
The minimum age required for being a voter is:
(a) 25 years
(b) 21 years
(c) 18 years
(d) 15 years

Answer

Answer: (c) 18 years


Question 5.
Reserved Constituencies ensures
(a) Right to equality
(b) Proper representation to all religious groups
(c) Proper representation to the weaker sections of society
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Proper representation to the weaker sections of society


Question 6.
Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(a) The Chief Justice of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The President of India
(d) The Law Minister of India

Answer

Answer: (c) The President of India


Question 7.
Who led the ‘Nyaya Yudh’?
(a) Chaudhary Charan Singh
(b) Chaudhary Devi Lal
(c) Ajit Singh
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Chaudhary Devi Lal


Question 8.
Which of these is not a feature of Indian democracy?
(a) India has the largest number of voters in the world
(b) India’s Election Commission is very powerful
(c) In India, everyone above the age of 18 has a right to vote
(d) In India, the losing parties refuse to accept the electoral verdict

Answer

Answer: (d) In India, the losing parties refuse to accept the electoral verdict


Question 9.
Our country is divided into
(a) 500 constituencies
(b) 543 constituencies
(c) 550 constituencies
(d) 552 constituencies

Answer

Answer: (b) 543 constituencies


Question 10.
The number of Lok Sabha constituencies in Uttar Pradesh is
(a) 80
(b) 82
(c) 84
(d) 90

Answer

Answer: (c) 84


Question 11.
What is an election held for only one constituency to fill the vacancy caused due to the death or resignation of a member called?
(a) By-election
(b) Mid-term election
(c) General election
(d) None of these

Answer

Answer: (a) By-election


Question 12.
Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(a) The Chief Justice of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The President of India
(d) The people of India

Answer

Answer: (c) The President of India


Question 13.
Constituencies called ‘wards’ are made for the election to
(a) Parliament
(b) State Legislative Assembly
(c) State Legislative Council
(d) Panchayats and municipal bodies

Answer

Answer: (d) Panchayats and municipal bodies


Question 14.
Which of these is not a part of the district and local level bodies?
(a) Panchayats
(b) Municipalities
(c) Corporations
(d) Lok Sabha

Answer

Answer: (d) Lok Sabha


Question 15.
for voting, the voter has to show which of these as identity proof?
(a) Ration card
(b) Driving license
(c) Election Photo Identity Card
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Election Photo Identity Card


Question 16.
Name the body which conducts the elections in India
(a) Supreme Court
(b) Parliament
(c) Cabinet
(d) Election Commission

Answer

Answer: (d) Election Commission


Question 17.
When on election duty, under whose control does the government officers work?
(a) Central Government
(b) Election Commission
(c) District Magistrate
(d) District Court

Answer

Answer: (b) Election Commission


Question 18.
What does the term ‘incumbent’ mean?
(a) The current holder of a political office
(b) The candidate contesting the election
(c) The outgoing candidate of the dissolved House
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) The current holder of a political office


Question 19.
The Election Commission is:
(a) An elected body
(b) An appointed body
(c) An independent body
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: (b) An appointed body


Question 20.
Which of the following statement is incorrect?
(a) All citizens above the age of 21 can vote in an election
(b) Every citizen has the right to vote regardless of caste religion or gender
(c) Some criminals and persons with unsound mind can be denied the right to vote in rare situations
(d) It is the responsibility of the government to get the names of all eligible voters put in the voters list

Answer

Answer: (a) All citizens above the age of 21 can vote in an election


Question 21.
What is the age of a person who can contest election for the Lok Sabha in India?
(a) 25 years
(b) 30 years
(c) 35 years
(d) 40 years

Answer

Answer: (a) 25 years


Question 22.
Voter’s List is also known as:
(a) Election Number
(b) Voter Identity Card
(c) Electoral Roll
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Electoral Roll


Question 23.
Which of the following statements is against the democratic process of elections?
(a) Parties and candidates should be free to contest elections
(b) Elections must be held regularly immediately after the term is over
(c) The right to vote should be given to the selected people only
(d) Elections should be conducted in a free and fair manner

Answer

Answer: (c) The right to vote should be given to the selected people only


Question 24.
Who has given the slogan ‘Garibi Hatao’?
(a) Indira Gandhi
(b) Rajiv Gandhi
(c) Sonia Gandhi
(d) Pt. Nehru

Answer

Answer: (a) Indira Gandhi


Question 25.
What is the details the candidates have to give in the legal declaration before contesting the elections?
(a) Serious criminal cases pending against them
(b) Details of assets and liabilities of the candidate and his or her family
(c) Educational qualification of the candidate
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support