Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 3 - Constitutional Design

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 3 – Constitutional Design

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.




CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 3 – Constitutional Design

Question 1.
On what charges was Nelson Mandela sentenced to life imprisonment?
(a) For treason
(b) For breaking the laws
(c) For corruption charges
(d) for possessing illegal property

Answer

Answer: (a) For treason


Question 2.
How many members had the Constituent Assembly that wrote the Indian Constitution?
(a) 200
(b) 199
(c) 198
(d) 190

Answer

Answer: (b) 199


Question 3.
Which of the following terms is not included in the Preamble to the Indian Constitution?
(a) Liberty
(b) Equality
(c) Secular
(d) Religion

Answer

Answer: (d) Religion


Question 4.
The Indian Constitution came into effect on
(a) 26 January 1949
(b) 26 January 1950
(c) 26 January 1952
(d) 26 November 1950

Answer

Answer: (b) 26 January 1950


Question 5.
In which way did the system of apartheid discriminate among the South Africans?
(a) Restricted social contacts between the races
(b) Segregation of public facilities
(c) Created race-specific job categories
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 6.
Which of the following sentences is wrong about Dr B.R. Ambedkar?
(?) He was the Chairman of the Drafting Committee.
(b) He was born in Maharashtra.
(c) He was law minister in post-independence India.
(d) He was the founder of the Republican Party of India.

Answer

Answer: (b) He was born in Maharashtra.


Question 7.
Who among the following was not the member of the Constituent Assembly?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Rajendra Prasad
(c) T.T. Krishnamachari
(d) Pt. Jawaharlal Nehru

Answer

Answer: (a) Mahatma Gandhi


Question 8.
why did the white regime decide to change its policies?
(a) Increase in protests and struggles
(b) Government realised that repression was becoming difficult
(c) Rise of sympathetic attitude in government for the blacks
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 9.
when did South Africa become a democratic country?
(a) 26 April, 1995
(b) 26 April, 1994
(c) 24 March, 1994
(d) 27 April, 1996

Answer

Answer: (b) 26 April, 1994


Question 10.
Name the autobiography of Nelson Mandela.
(a) The Long Walk to Freedom
(b) South Africa Wins Freedom
(c) Walk to Freedom
(d) Our Freedom

Answer

Answer: (a) The Long Walk to Freedom


Question 11.
which of the following days is celebrated to mark the enforcement of the constitution?
(a) Republic Day
(b) Independence Day
(c) Gandhi Jayanti
(d) Constitution Enforcement Day

Answer

Answer: (a) Republic Day


Question 12.
The Constituent Assembly met for how many days?
(a) 114
(b) 280
(c) 365
(d) 150

Answer

Answer: (a) 114


Question 13.
what did the white minority want from the new Constitution?
(a) Protect its privileges and property
(b) A separate country for themselves
(c) Reservation in legislature
(d) some special rights

Answer

Answer: (a) Protect its privileges and property


Question 14.
which of the following sentences is correct?
(a) All countries that have constitutions are necessarily democratic
(b) All countries that are democratic necessarily have constitutions
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above)

Answer

Answer: (b) All countries that are democratic necessarily have constitutions


Question 15.
Nelson Mandela remained in the jail for
(a) 28 years
(b) 29 years
(c) 30 years
(d) 31 years

Answer

Answer: (a) 28 years


Question 16.
Apartheid in South Africa was discrimination on the basis of
(a) gender
(b) religion
(c) race
(d) economic status

Answer

Answer: (c) race


Question 17.
Where was the 1931 session of Indian National Congress held?
(a) Nagpur
(b) Karachi
(c) Calcutta
(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Karachi


Question 18.
which of these positions is correct in relation to the ‘Sovereign’ status of India?
(a) USA can decide India’s foreign policy
(b) USSR can support the CPI (M) in setting up its government here
(c) The Indian government only can decide its internal and external policies
(d) Pakistan can control India’s Armed Forces

Answer

Answer: (c) The Indian government only can decide its internal and external policies


Question 19.
which revolution in the world inspired the Indians to set up a socialist economy?
(a) French Revolution
(b) Turkish Revolution
(c) Russian Revolution
(d) American War of Independence

Answer

Answer: (c) Russian Revolution


Question 20.
when did the Assembly adopt the Constitution?
(a) 26 November, 1949
(b) 26 December, 1949
(c) 26 January, 1950
(d) 26 January, 1949

Answer

Answer: (a) 26 November, 1949


Question 21.
which of these countries is/are examples of a Republic?
(a) USA
(b) India
(c) South Africa
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 22.
How many amendments were considered before adopting the Constitution?
(a) Around 500
(b) Around 2000
(c) Around 1550
(d) Around 1000

Answer

Answer: (b) Around 2000


Question 23.
Who among these leaders was a bitter critic of Mahatma Gandhi?
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Sarojini Naidu
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad

Answer

Answer: (c) Dr. B.R. Ambedkar


Question 24.
The Constitution begins with a short statement of its basic values. What is it called?
(a) Preface
(b) Preamble
(c) Introduction
(d) Article

Answer

Answer: (b) Preamble


Question 25.
According to which Act were the elections held to provincial legislatures in India in 1937?
(a) Government of India Act, 1935
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1909
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Government of India Act, 1935


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support