Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 2 - What is Democracy? Why Democracy?

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 2 – What is Democracy? Why Democracy?

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 2 – What is Democracy? Why Democracy?

Question 1.
In which period did China face one of the worst famines that have occurred in the world?
(a) 1932-36
(b) 1958-61
(c) 2001-2002
(d) 2004-2007

Answer

Answer: (b) 1958-61


Question 2.
What is Constitutional Law?
(a) Provisions given in the Constitution
(b) Law to make Constitution
(c) Law to set up Constituent Assembly
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Provisions given in the Constitution


Question 3.
How many members are elected to the National People’s Congress from all over China?
(a) 3050
(b) 3000
(c) 4000
(d) 2000

Answer

Answer: (b) 3000


Question 4.
Which party always won elections in Mexico since its independence in 1930 until 2000?
(a) Revolutionary Party
(b) Mexican Revolutionary Party
(c) Institutional Revolutionary Party
(d) Institutional Party

Answer

Answer: (c) Institutional Revolutionary Party


Question 5.
When did Zimbabwe attain independence and from whom?
(a) 1970, from Black minority rule
(b) 1880, from White minority rule
(c) 1980, from Americans
(d) 1980, from White minority rule

Answer

Answer: (d) 1980, from White minority rule


Question 6.
which of these features is/are necessary to provide the basic rights to the citizens?
(a) Citizens should be free to think
(b) should be free to form associations
(c) Should be free to raise protest
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 7.
Some of the drawbacks of democracy is
(a) Instability and delays
(b) corruption and hypocrisy
(c) Politicians fighting among themselves
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 8.
Democracy improves the quality of decision-making because
(a) Decisions are taken by educated people
(b) Decisions are taken by consultation and discussion
(c) Decisions are taken over a long period of time
(d) All decisions are approved by judiciary

Answer

Answer: (b) Decisions are taken by consultation and discussion


Question 9.
The most common form that democracy takes in our time is that of
(a) Limited democracy
(b) representative democracy
(c) Maximum democracy
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) representative democracy


Question 10.
In which case was the real power with external powers and not with the locally elected representatives?
(a) India in Sri Lanka
(b) US in Iraq
(c) USSR in Communist Poland
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support