Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Science - MCQ and Online Tests- Biology - Unit 1 - The Fundamental Unit of Life

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology – Unit 1 – The Fundamental Unit of Life

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology – Unit 1 – The Fundamental Unit of Life

Question 1.
Find out the false sentence.
(a) Nucleus is involved with the formation of lysosomes.
(b) Nucleus, mitochondria and plastid have DNA, hence they are able to make their own structural proteins.
(c) Mitochondria is said to be the power house of the cell as ATP is generated in them.
(d) Cytoplasm is called as protoplasm.

Answer

Answer: (a) Nucleus is involved with the formation of lysosomes.


Question 2.
Organelle without a cell membrane is
(a) ribosome
(b) golgi apparatus
(c) chioroplast
(d) nucleus

Answer

Answer: (a) ribosome


Question 3.
Following are a few definitions of osmosis:
Read carefully and select the correct definition.
(a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semi-permeable membrane.
(b) Movement of solvent molecules from its higher concentration to lower concentration.
(c) Movement of solvent molecules from higher concentration to lower concentration of solution through a permeable membrane.
(d) Movement of solute molecules from lower concentration to higher concentration of solution through a semi permeable membrane.

Answer

Answer: (a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semi-permeable membrane.


Question 4.
Plasmolysis in a plant cell is defined as
(a) breakdown (lysis) of plasma membrane in hypotonie medium
(b) shrinkageof cytoplasm in hypertonic medium
(c) shrinkage of nucleoplasm
(d) none of them

Answer

Answer: (b) shrinkageof cytoplasm in hypertonic medium


Question 5.
Which of the following are covered by a single membrane?
(a) Mitochondria
(b) Vacuole
(c) Lysosome
(d) Plastid

Answer

Answer: (b) Vacuole


Question 6.
Find out the correct sentence.
(a) Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum).
(b) Rough endoplasmic reticulum and smooth endoplasmic reticulum produce lipid and protein respectively.
(c) Endoplasmic reticulum is rélated to the destruction of plasma membrane.
(d) Nucleoid is present inside the nucleoplasm of eukaryotic nucleus.

Answer

Answer: (a) Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum).


Question 7.
Chromosomes are made up of
(a) DNA
(b) Protein
(c) DNA and protein
(d) RNA

Answer

Answer: (c) DNA and protein


Question 8.
Which cell organelle plays a crucial role in detoxifring many poisons and drugs in a cell?
(a) Golgi apparatus
(b) Lysosomes
(c) Smooth endoplasmic reticulum
(d) Vacuoles

Answer

Answer: (c) Smooth endoplasmic reticulum


Question 9.
Which of these options are not a function of ribosomes?
(i) It helps in manufacture of protein molecules.
(ii) It helps in manufacture of enzymes.
(iii) It helps in manufacture of hormones.
(iv) It helps in manufacture of starch molecules.
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (iv) and (i)

Answer

Answer: (c) (iii) and (iv)


Question 10.
The proteins and lipids, essential for building the cell membrane, are manufactured by
(a) rough endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) plasma membrane
(d) mitochondria

Answer

Answer: (a) rough endoplasmic reticulum


Question 11.
The undefined nuclear region of prokaryotes is also known as
(a) nucleus
(b) nucleolus
(c) nucleic acid
(d) nucleoid

Answer

Answer: (d) nucleoid


Question 12.
The cell organelle involved in forming complex sugars from simple sugars are
(a) endoplasmic reticulum
(b) ribosomes
(c) plastids
(d) golgi apparatus

Answer

Answer: (d) golgi apparatus


Question 13.
1 µm is
(a) 10-6 m
(b) 10-9 m
(c) 10-10 m
(d) 10-3 m

Answer

Answer: (a) 10-6 m


Question 14.
Which out of the following is not a function of vacuole?
(a) Storage
(b) Providing turgidity and rigidity to the cell
(c) Waste excretion
(d) Locomotion

Answer

Answer: (d) Locomotion


Question 15.
Amoeba acquires its food through a process, termed
(a) exocytosis
(b) endocytosis
(c) plasmolysis
(d) exocytosis and endocytosis both

Answer

Answer: (b) endocytosis


Question 16.
Cell wall of which one of these is not made up of cellulose?
(a) Bacteria
(b) Hydrilla
(c) Mango tree
(d) Cactus

Answer

Answer: (a) Bacteria


Question 17.
Silver nitrate solution is used to study
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) nucleus
(d) mitochondria

Answer

Answer: (b) golgi apparatus


Question 18.
Lysosome arises from
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) nucleus
(d) mitochondria

Answer

Answer: (b) golgi apparatus


Question 19.
Organelle other than nucleus, containing DNA is
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) mitochondria
(d) lysosomes

Answer

Answer: (c) mitochondria


Question 20.
Kitchen of the cell is
(a) mitochondria
(b) endoplasmic reticulum
(c) chioroplast
(d) golgi apparatus

Answer

Answer: (c) chioroplast


Question 21.
Lipid molecules in the cell are synthesised by
(a) smooth endoplasmic reticulum
(b) rough endoplasmic reticulum
(c) golgi apparatus
(d) plastids

Answer

Answer: (a) smooth endoplasmic reticulum


Question 22.
Cell arises from pre-existing cell was stated by
(a) Haeckel
(b) Virchow
(c) Hooke
(d) Schleiden

Answer

Answer: (b) Virchow


Question 23.
Cell theory was given by
(a) Schleiden and Schwann
(b) Virchow
(c) Hooke
(d) Haeckel

Answer

Answer: (a) Schleiden and Schwann


Question 24.
The only cell organelle seen in prokaryotic cell is
(a) mitochondria
(b) ribosomes
(c) plastids
(d) lysosomes

Answer

Answer: (b) ribosomes


Question 25.
Which of these is not related to endoplasmic reticulum?
(a) It behaves as a transport channel for proteins between nucleus and cytoplasm.
(b) It transports materials between various regions in the cytoplasm.
(c) It can be the site of energy generation.
(d) It can be the site for some biochemical activities of the cell.

Answer

Answer: (c) It can be the site of energy generation.


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support