Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Science - MCQ and Online Tests- Biology - Unit 2 - Tissues

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology – Unit 2 – Tissues

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.




CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology – Unit 2 – Tissues

Question 1.
Meristematic tissues in plants are
(a) localised and permanent
(b) not limited Lo certain regions
(c) localised and dividing cells
(d) growing in volume

Answer

Answer: (c) localised and dividing cells


Question 2.
Nerve cell does not contain
(a) axon
(b) nerve endings
(c) tendons
(d) dendrites

Answer

Answer: (c) tendons


Question 3.
Flexibility in plants is due to
(a) collenchyma
(b) scierenchyma
(c) parenchyma
(d) chiorenchyma

Answer

Answer: (a) collenchyma


Question 4.
Intestine absorbs the digested food materials. What type of epithelial cells are responsible for that?
(a) Stratified squamous epithelium
(b) Columnar epithelium
(c) Spindle fibres
(d) Cuboidal epithelium

Answer

Answer: (b) Columnar epithelium


Question 5.
A person met with an accident in which two long bones of the hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason?
(a) Tendon break
(b) Break of skeletal muscle
(c) Ligament break
(d) Areolar tissue break

Answer

Answer: (c) Ligament break


Question 6.
While doing work and running, you move your organs Like hands, legs etc. Which among the following is correct?
(a) Smooth muscles contract and pull the ligament to move the bones.
(b) Smooth muscles contract and pull the tendons to move the bones.
(c) Skeletal muscles contract and pull the ligament to move the bones.
(d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones.

Answer

Answer: (d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones.


Question 7.
Which muscles act involuntarily?
(i) Striated muscles
(ii) Smooth muscles
(iii) Cardiac muscles
(iv) Skeletal muscles
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (b) (ii) and (iii)


Question 8.
Which is not a function of epidermis?
(a) Protection from adverse condition
(b) Gaseous exchange
(c) Conduction of water
(d) Transpiration

Answer

Answer: (c) Conduction of water


Question 9.
Which cell does not have perforated cell wall?
(a) Tracheids
(b) Companion cells
(c) Sieve tubes
(d) Vessels

Answer

Answer: (b) Companion cells


Question 10.
Select the incorrect sentence.
(a) Blood has a matrix containing proteins, salts and hormones
(b) Two bones are connected by ligament
(c) Tendons are non-fibrous tissue and fragile
(d) Cartilage is a form of connective tissue

Answer

Answer: (c) Tendons are non-fibrous tissue and fragile


Question 11.
Cartilage is not found in
(a) nose
(b) ear
(c) kidney
(d) larynx

Answer

Answer: (c) kidney


Question 12.
Find out incorrect sentence.
(a) Parenchymatous tissues have intercellular spaces.
(b) Collenchymatous tissues are irregularly thickened at corners.
(c) Apical and intercalary meristems are permanent tissues.
(d) Meristematic tissues, in its early stage, lack vacuoles.

Answer

Answer: (c) Apical and intercalary meristems are permanent tissues.


Question 13.
Fats are stored in human body as
(a) Cuboidal epithelium
(b) Adipose tissue
(c) Bones
(d) Cartilage

Answer

Answer: (b) Adipose tissue


Question 14.
Cork cells are made impervious to water and gases by the presence of
(a) cellulose
(b) lipids
(c) suberin
(d) lignin

Answer

Answer: (c) suberin


Question 15.
Bone matrix is rich in
(a) Fluoride and calcium
(b) Calcium and phosphorus
(c) Calcium and potassium
(d) Phosphorus and potassium

Answer

Answer: (b) Calcium and phosphorus


Question 16.
Survival of plants in terrestrial environment has been made possible by the presence of
(a) intercalary meristem
(b) conducting tissue
(c) apical meristem
(d) parenchymatous tissue

Answer

Answer: (b) conducting tissue


Question 17.
Contractile proteins are found in
(a) bones
(b) blood
(c) muscles
(d) cartilage

Answer

Answer: (c) muscles


Question 18.
Voluntary muscles are found in
(a) alimentary canal
(b) limbo
(c) iris of the eye
(d) bronchi of lungs

Answer

Answer: (b) limbo


Question 19.
Nervous tissue is not found in
(a) brain
(b) spinal cord
(c) tendons
(d) nerves

Answer

Answer: (c) tendons


Question 20.
Girth of stem increases due to
(a) apical meristem
(b) lateral meristem
(c) intercalary meristem
(d) vertical meristem

Answer

Answer: (b) lateral meristem


Question 21.
Which of the following helps in repair of tissue and fills up the space inside the organ?
(a) Tendon
(b) Adipose tissue
(c) Areolar
(d) Cartilage

Answer

Answer: (c) Areolar


Question 22.
The muscular tissue which function throughout life continuously without fatigue is
(a) skeletal muscle
(b) cardiac muscle
(c) smooth muscle
(d) voluntary muscle

Answer

Answer: (b) cardiac muscle


Question 23.
Which of the following cells is found in the cartilaginous tissue of the body?
(a) Mast cells
(b) Basophils
(c) Osteocytes
(d) Chondrocytes

Answer

Answer: (d) Chondrocytes


Question 24.
The dead element present in the phloem is
(a) companion cells
(b) phloem fibres
(c) phloem parenchyma
(d) sieve tubes

Answer

Answer: (b) phloem fibres


Question 25.
Which of the following does not lose their nucleus at maturity?
(a) Companion cells
(b) Red blood cells
(c) Vessel
(d) Sieve tube cells

Answer

Answer: (a) Companion cells


Question 26.
In desert plants, rate of water loss gets reduced due to the presence of
(a) cuticle
(b) stomata
(c) lignin
(d) suberin

Answer

Answer: (a) cuticle


Question 27.
A long tree has several branches. The tissue that helps in the side ways conduction of water in the branches is
(a) collenchyma
(b) xylem parenchyma
(c) parenchyma
(d) xylem vessels

Answer

Answer: (d) xylem vessels


Question 28.
〕 the tip of sugar cane plant is removed from the field, even then it keeps on growing in length. It is due to the presence of
(a) cambium
(b) apical meristem
(c) lateral meristem
(d) intercalary meristem

Answer

Answer: (d) intercalary meristem


Question 29.
A nail is inserted in the trunk of a tree at a height of 1 metre from the ground level. After 3 years the nail will
(a) move downwards
(b) move upwards
(c) remain at the same position
(d) move sideways

Answer

Answer: (c) remain at the same position


Question 30.
Parenchyma cells are
(a) relatively unspecified and thin-walled
(b) thick walled and specialised
(c) lignified
(d) none of these

Answer

Answer: (a) relatively unspecified and thin-walled


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article