Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Science - MCQ and Online Tests - Biology- Unit 3 - Diversity in Living Organisms

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology- Unit 3 – Diversity in Living Organisms

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology- Unit 3 – Diversity in Living Organisms

Question 1.
Which one is the most striking or (common) character of the vertebrates?
(a) Presence of notochord
(b) Presence of triploblastic condition
(c) Presence of gill pouches
(d) Presence of coelom

Answer

Answer: (a) Presence of notochord


Question 2.
Differentiation in segmental fashion occurs in
(a) Leech
(b) Starfish
(c) Snails
(d) Ascaris

Answer

Answer: (a) Leech


Question 3.
Which among the following is exclusively marine?
(a) Porifera
(b) Echinodermata
(c) Mollusca
(d) Pisces

Answer

Answer: (b) Echinodermata


Question 4.
Which among the following have open circulatory system?
(i) Arthropoda
(ii) Mollusca
(iii) Annelida
(iv) Coelenterata
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (ii)


Question 5.
In which group of animals, coelom is filled with blood?
(a) Arthropoda
(b) Annelida
(c) Nematoda
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (a) Arthropoda


Question 6.
In taxonomic hierarchy family comes between
(a) Class and Order
(b) Order and Genus
(c) Genus and Species
(d) Division and Class

Answer

Answer: (b) Order and Genus


Question 7.
Hard calcium carbonate structures are used as skeleton by
(a) Echinodermata
(b) Protochordata
(c) Arthropoda
(d) Nematoda

Answer

Answer: (a) Echinodermata


Question 8.
Elephantiasis is caused by
(a) Wuchereria
(b) Pinworm
(c) Planarians
(d) Liver flukes

Answer

Answer: (a) Wuchereria


Question 9.
Well defined nucleus is absent in
(a) blue green algae
(b) diatoms
(b) algae
(d) yeast

Answer

Answer: (a) blue green algae


Question 10.
Which among the following produce seeds?
(a) Thallophyta
(b) Bryophyta
(c) Pteridophyta
(d) Gymnosperms

Answer

Answer: (d) Gymnosperms


Question 11.
Which among the following have scales?
(i) Amphibians
(ii) Pisces
(iii) Reptiles
(iv) Mammals
(a) (i) and (iii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (ii)

Answer

Answer: (c) (ii) and (iii)


Question 12.
Find out the false statement.
(a) Aves are warm-blooded, egg laying and have four-chambered heart.
(b) Aves have feather covered body, forelimbs are modified as wing and breathe through lungs.
(c) Most of the mammals are viviparous.
(d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.

Answer

Answer: (d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.


Question 13.
Pteridophyta do not have
(a) root
(b) stem
(c) flowers
(d) leaves

Answer

Answer: (c) flowers


Question 14.
Identify a member of porifera
(a) Spongilla
(b) Euglena
(c) Penicillium
(d) Hydra

Answer

Answer: (a) Spongilla


Question 15.
Which is not an aquatic animal?
(a) Hydra
(b) Jelly fish
(c) Corals
(d) Filaria

Answer

Answer: (d) Filaria


Question 16.
Amphibians do not have the following
(a) Three-chambered heart
(b) Gills of lungs
(c) Scales
(d) Mucus glands

Answer

Answer: (c) Scales


Question 17.
Organisms without nucleus and cell organelles belong to
(i) fungi
(ii) protista
(iii) cyano bacteria
(iv) archae bacteria
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iii)

Answer

Answer: (b) (iii) and (iv)


Question 18.
Which of the following is not a criterion for classification of living organisms?
(a) Body design of the organism
(b) Ability to produce one’s own food
(c) Membrane bound nucleus and cell organelles
(d) Height of the plant

Answer

Answer: (d) Height of the plant


Question 19.
The feature that is not a characteristic of protochordata?
(a) Presence of notochord
(b) Bilateral symmetry and coelom
(c) Jointed legs
(d) Presence of circulatory system

Answer

Answer: (c) Jointed legs


Question 20.
The locomotory organs of Echinodermata are
(a) tube feet
(b) muscular feet
(c) jointed legs
(d) parapodia

Answer

Answer: (a) tube feet


Question 21.
Corals are
(a) Poriferans attached to some solid support
(b) Cnidarians, that are solitary living
(c) Poriferans present at the sea bed
(d) Cnidarians that live in colonies

Answer

Answer: (d) Cnidarians that live in colonies


Question 22.
Which one is a true fish?
(a) Jellyfish
(b) Starfish
(c) Dogfish
(d) Silverfish

Answer

Answer: (c) Dogfish


Question 23.
Who introduced the sytem of scientific nomenclature of organisms?
(a) Robert Whittaker
(b) Carolus Linnaeus
(c) Robert Hooke
(d) Ernst Haeckel

Answer

Answer: (b) Carolus Linnaeus


Question 24.
Two chambered heart occurs in
(a) crocodiles
(b) fish
(c) aves
(d) amphibians

Answer

Answer: (b) fish


Question 25.
Skeleton is made entirely of cartilage in
(a) Sharks
(b) Tuna
(c) Rohu
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sharks


Question 26.
One of the following is not an Annelid?
(a) Nereis
(b) Earthworm
(c) Leech
(d) Urchins

Answer

Answer: (d) Urchins


Question 27.
The book Systema Naturae was written by
(a) Linnaeus
(b) Haeckel
(c) Whittaker
(d) Robert Brown

Answer

Answer: (a) Linnaeus


Question 28.
Karl Von Linne was involved with which branch of science?
(a) Morphology
(b) Taxonomy
(c) Physiology
(d) Medicine

Answer

Answer: (b) Taxonomy


Question 29.
5-Kingdom classification has given by
(a) Morgan
(b) R. Whittaker
(c) Linnaeus
(d) Haeckel

Answer

Answer: (b) R. Whittaker


Question 30.
Real organs are absent in
(a) Mollusca
(b) Coelenterata
(c) Arthropoda
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (b) Coelenterata


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support