Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Science - MCQ and Online Tests- Biology - Unit 4 - Why do we Fall Ill

CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology – Unit 4 – Why do we Fall Ill

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9 Science – MCQ and Online Tests – Biology – Unit 4 – Why do we Fall Ill

Question 1.
Which one of the following causes kala-azar?
(a) Ascaris
(b) Trypanosoma
(c) Leishmania
(d) Bacteria

Answer

Answer: (c) Leishmania


Question 2.
Which one of the following disease is not caused by bacteria?
(a) Typhoid
(b) Anthrax
(c) Tuberculosis
(d) Malaria

Answer

Answer: (d) Malaria


Question 3.
You are aware of Polio Eradication Programme in your city. Children are vaccinated because
(?) vaccination kills the polio causing microorganisms
(b) prevents the entry of polio causing organism
(c) it creates immunity in the body
(d) all the above

Answer

Answer: (c) it creates immunity in the body


Question 4.
Which one of the following diseases is caused by protozoans?
(a) Malaria
(b) Influenza
(c) AIDS
(d) Cholera

Answer

Answer: (a) Malaria


Question 5.
Which one of the following has a long term effect on the health of an individual?
(a) Common cold
(b) Chicken pox
(c) Chewing tobacco
(d) Stress

Answer

Answer: (c) Chewing tobacco


Question 6.
We should not allow mosquitoes to breed in our surroundings because they
(a) multiply very fast and cause pollution
(b) are vectors for many diseases
(c) bite and cause skin diseases
(d) are not important insects

Answer

Answer: (b) are vectors for many diseases


Question 7.
Which of the following can make you ill if you come in contact with an infected person?
(a) High blood pressure
(b) Genetic abnormalities
(c) Sneezing
(d) Blood cancer

Answer

Answer: (c) Sneezing


Question 8.
AIDS cannot be transmitted by
(a) sexual contact
(b) hugs
(c) breast feeding
(d) blood transfusion

Answer

Answer: (b) hugs


Question 9.
Making anti-viral drugs is more difficult than making anti-bacterial medicines because
(a) viruses make use of host machinery
(b) viruses are on the border line of living and non-living
(c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own
(d) viruses have a protein coat

Answer

Answer: (c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own


Question 10.
If you live in a overcrowded and poorly ventilated house, it is possible that you may suffer from which of the following diseases:
(a) Cancer
(b) AIDS
(c) Air borne diseases
(d) Cholera

Answer

Answer: (c) Air borne diseases


Question 11.
Which one of the following is not a bacterial disease?
(a) Cholera
(b) Tuberculosis
(c) Anthrax
(d) Influenza

Answer

Answer: (d) Influenza


Question 12.
Which disease is not transmitted by mosquitoes?
(a) Dengue
(b) Malaria
(c) Brain fever or encephalitis
(d) Pneumonia

Answer

Answer: (d) Pneumonia


Question 13.
Which one of the following is not important for individual health?
(a) Living in clean space
(b) Good economic condition
(c) Social equality and harmony
(d) Living in a large and well furnished house

Answer

Answer: (d) Living in a large and well furnished house


Question 14.
Which one of the following disease is not transmitted by mosquito?
(a) Brain fever
(b) Malaria
(c) Typhoid
(d) Dengue

Answer

Answer: (c) Typhoid


Question 15.
Choose the wrong statement.
(a) High blood pressure is caused by excessive weight and lack of exercise.
(b) Cancers can be caused by genetic abnormalities.
(c) Peptic ulcers are caused by eating acidic food.
(d) Acne in not caused by staphylococci.

Answer

Answer: (c) Peptic ulcers are caused by eating acidic food.


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support