Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests - Moments - Unit 2 - The Adventures of Toto

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 2 – The Adventures of Toto

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 2 – The Adventures of Toto

Question 1.
In which city did the author and his Grandfather live?
(a) Dehra Dun
(b) Allahabad
(c) Saharanpur
(d) Nainital

Answer

Answer: (a) Dehra Dun


Question 2.
Which other animals except Toto did accompany Grandfather to Saharanpur?
(a) Nana
(b) dog
(c) tortoise
(d) pet cat

Answer

Answer: (c) tortoise


Question 3.
How much did the ticket-collector charge as Toto’s fare?
(a) Three rupees.
(b) Four rupees.
(c) Five rupees.
(d) Six rupees.

Answer

Answer: (a) Three rupees.


Question 4.
Where did the writer’s Grandfather live?
(a) In Dehradun.
(b) In Saharanpur.
(c) In Delhi.
(d) In Mumbai

Answer

Answer: (a) In Dehradun.


Question 5.
Before the coming of Toto, Grandfather’s pets included……………
(a) a tortoise and a pair of rabbits.
(b) a tame squirrel and a pet goat.
(c) a tortoise and a pet goat.
(d) a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel and the writer’s pet goat.

Answer

Answer: (d) a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel and the writer’s pet goat.


Question 6.
What did Toto do with the writer’s school blazer?
(a )He tore it into shreds.
(b) He wore it on his back.
(c) He threw it out of the window.
(d) He made it into his bedding.

Answer

Answer: (a) He tore it into shreds.


Question 7.
What would Grandmother do when Grandfather brought home some new bird or animal?
(a) She always fussed.
(b) She felt very happy.
(c) She would start crying.
(d) She started playing with it.

Answer

Answer: (a) She always fussed.


Question 8.
Grandfather believed that …………. added to anybody’s good looks.
(a) a nose.
(b) a tail.
(c) a tall body.
(d) a fair complexion.

Answer

Answer: (b) a tail.


Question 9.
What sort of relationship was there between Toto and Nana?
(a) they were fast friends
(b) they never became friends
(c) they enjoyed their relation a lot
(d) none of these options

Answer

Answer: (b) they never became friends


Question 10.
What fare did the ticket-collector charge from Grandfather as the ticket of Toto?
(a) two rupees
(b) three rupees
(c) four rupees
(d) five rupees

Answer

Answer: (b) three rupees


Question 11.
How did Toto have his bath in winter?
(a) Grandfather took him to a well daily.
(b) Grandmother gave him a large bowl of warm water.
(c) The writer gave him a bath in the sunny compound.
(d) Toto would go into the bathroom and have a nice bath.

Answer

Answer: (b) Grandmother gave him a large bowl of warm water.


Question 12.
Why did the ticket-collector not charge Grandfather for carrying a tortoise with him?
(a) Because the tortoise was not a quadruped.
(b) Because the tortoise was not a monkey.
(c) Because the tortoise was not a dog.
(d) Because the tortoise was not a human being.

Answer

Answer: (c) Because the tortoise was not a dog.


Question 13.
Where did Grandfather put Toto on his journey to Saharanpur?
(a) in his pocket
(b) in a wooden box
(c) In a canvas bag
(d) in a cage

Answer

Answer: (c) in a canvas bag


Question 14.
What was the price that grandfather paid to buy the monkey?
(a) Rs.10/-
(b) Rs.7/-
(c) Rs.5/-
(d) Rs.6/-

Answer

Answer: (c) Rs.5/-


Question 15.
What is this story about?
(a) humour and adventure of a naughty monkey, Toto
(b) love animals
(c) about habitats of monkeys
(d) None

Answer

Answer: (a) humour and adventure of a naughty monkey, Toto


Question 16.
How did Toto prove to other animals?
(a) friendly
(b) troublesome
(c) soothing
(d) careful

Answer

Answer: (b) troublesome


Question 17.
What did Toto tear into shreds?
(a) the author’s school bag
(b) the author’s school blazer.
(c) the author’s pant
(d) all these things

Answer

Answer: (b) the author’s school blazer


Question 18.
What happened to the ornamental papers that covered the walls?
(a) were torn by Toto
(b) Toto made them more beautiful
(c) remained as it is as they were
(d) none of these

Answer

Answer: (a) were torn by Toto


Question 19.
What serves as a third hand to a monkey?
(a) his mouth
(b) his tail
(c) his legs
(d) his teeth

Answer

Answer: (b) his tail


Question 20.
What was Toto?
(a) dog
(b) bear cub
(c) monkey
(d) lamb

Answer

Answer: (c) monkey


Question 21.
Why was Toto kept secretly?
(a) to save from other animals
(b) because grandmother disliked animals
(c) because he was naughty
(d) None

Answer

Answer: (c) because he was naughty


Question 22.
The other animals in grandfather’s private zoo were at who’s mercy?
(a) grandfather’s
(b) writer’s mercy
(c) grandmother’s
(d) Toto’s mercy

Answer

Answer: (d) Toto’s mercy


Question 23.
How did Toto check the warmth of the water?
(a) with writer’s help
(b) by touching it outside
(c) by putting his hand in it
(d) None

Answer

Answer: (c) by putting his hand in it


Question 24.
Why was Toto called pretty?
(a) because of shining mischievous eyes
(b) Because of red color
(c) because of his pearly white teeth
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 25.
What was the color of Toto the monkey?
(a) black
(b) brown
(c) white
(d) red

Answer

Answer: (d) red


Question 26.
Who had taught Toto to take a bath?
(a) writer
(b) writer’s friend
(c) his first owner
(d) grandmother

Answer

Answer: (a) writer


Question 27.
At what price did grandfather sell Toto back its first owner?
(a) Rs.10/-
(b) Rs.9/-
(c) Rs.7/-
(d) Rs.3/-

Answer

Answer: (d) Rs.3/-


Question 28.
What kind of water did Toto like to take a bath in?
(a) cold water
(b) ice water
(c) snow water
(d) warm water

Answer

Answer: (d) warm water


Question 29.
What did Grandfather try to convince the ticket-collector about?
(a) That Toto was not a dog.
(b) That Toto was not a quadruped.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer

Answer: (c) Both a and b above.


Question 30.
How was Toto taken to Saharanpur?
(a) In a basket.
(b) In a little cage.
(c) In a canvas kit-bag.
(d) In a big black plastic bag.

Answer

Answer: (c) In a canvas kit-bag.


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support