Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests - Moments - Unit 1 - The Lost Child

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 1 – The Lost Child

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 1 – The Lost Child

Question 1.
Who was the little boy going with?
(a) With his father.
(b) With his mother.
(c) With his father and mother.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) With his father and mother.


Question 2.
What did the child say as they passed by sweetmeat-shop?
(a) He said, ‘I want that burfi.’
(b) He said, ‘I want that jalebi.’
(c) He said, ‘I want that rasagulla.’
(d) He said, ‘I want that gulab jamun

Answer

Answer: (a) He said, ‘I want that burfi.’


Question 3.
What shop was there at the entrance of the fair?
(a) A toy shop.
(b) A balloon shop.
(c) A- sweetmeat-shop.
(d) A flower shop

Answer

Answer: (c) A- sweetmeat-shop.


Question 4.
What did the child start doing when a shower of young flowers fell on him?
(a) He started collecting the flowers from the ground.
(b)He started gathering the raining petals in his hands.
(c) He started dancing with joy.
(d) He started climbing up the flowering tree

Answer

Answer: (b) He started gathering the raining petals in his hands.


Question 5.
What did the parents do when they reached a shady grove?
(a) They collected some flowers for the child.
(b) They lay down to rest for some time.
(c)They sat down on the edge of a well.
(d) They listened to the cooing of doves.

Answer

Answer: (c) They sat down on the edge of a well.


Question 6.
Who said to the child, “Come, child, come, come on to the footpath.”?
(a) The father.
(b) The mother
(c) Both the father and the mother.
(d) Neither the father nor the mother.

Answer

Answer: (b) The mother


Question 7.
How did the flowering mustard-field look?
(a) White like silver.
(b) Red like a rose.
(c) Pale like melting gold.
(d) Lovely like a rainbow.

Answer

Answer: (c) Pale like melting gold.


Question 8.
What did the father do when the child said, “I want that toy.”?
(a) He at once bought the toy for the child.
(b) He said, “Look, child, what is before you.
(c) He looked at the child red-eyed.
(d) He began to beat the child.

Answer

Answer: (c) He looked at the child red-eyed.


Question 9.
What did the parents say when the child lagged behind?
(a) ‘Come, child, come.’
(b) ‘Come, or you’ll be lost.’
(c) ‘Come, have these toys.’
(d) ‘Come, we’re getting late.’

Answer

Answer: (a) ‘Come, child, come.’


Question 10.
How were the people dressed for the festival?
(a) Shabbily.
(b) Daily.
(c) Carelessly.
(d) Scantily.

Answer

Answer: (b) Daily.


Question 11.
The child wanted to have balloons yet he walked on. Why?
(a) He knew his parents would never buy him the balloons.
(b) He knew his parents would say he was too old to play with such toys.
(c) Both A and B above.
(d) Neither A nor B.

Answer

Answer: (c) Both A and B above.


Question 12.
What did the child want to have at the flower shop?
(a) A garland of roses.
(b) A garland of violets.
(c) A garland of gulmohur.
(d) A garland of lilies.

Answer

Answer: (c) A garland of gulmohur.


Question 13.
Why did the child say “No” to all the things he was earlier crying for?
(a) lost interest
(b) his interest was changed
(c) because being with parents was more important
(d) none

Answer

Answer: (c) because being with parents was more important


Question 14.
What did the child realize?
(a) The fair was charming
(b) the toys were attractive
(c) that parents are the most valuable asset
(d) None

Answer

Answer: (c) that parents are the most valuable asset


Question 15.
What did the child do when he realized that he had lost his way?
(a) cried and ran here and there
(b) felt happy
(c) reported to the office
(d) none

Answer

Answer: (a) cried and ran here and there


Question 16.
What does the child’s refusal to all the attractive things show towards the end?
(a) child lost his interest
(b) child’s obstinacy
(c) bond of love between child and parents is above everything.
(d) None

Answer

Answer: (c) bond of love between child and parents is above everything.


Question 17.
What does the story show?
(a) working of a fair
(b) working of a village
(c) village people are good
(d) working of a child’s mind

Answer

Answer: (d) working of a child’s mind


Question 18.
How did the generous man try to calm down the child?
(a) showing him different toys
(b) taking him to rides
(c) talking to him and diverting his attention
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 19.
Why were the parents holding the hand of their child?
(a) to protect him from the crowd
(b) because of their fears
(c) to help him
(d) None

Answer

Answer: (a) to protect him from the crowd


Question 20.
What is the theme of the story?
(a) Close bonding between parents and children
(b) village people are good
(c) we must go to village fairs
(d) None

Answer

Answer: (a) Close bonding between parents and children


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support