Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests - Moments - Unit 3 - Iswaran the Storyteller

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 3 – Iswaran the Storyteller

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.  


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 3 – Iswaran the Storyteller

Question 1.
Mahendra listened to Iswaran’s tales ………
(a) unattentively.
(b) We-uncritically.
(c) uneasily.
(d) unendingly.

Answer

Answer: (b) We-uncritically.


Question 2.
What would Iswaran do after Mahendra had left ?
(a) Tidy up the shed.
(b) Wash the clothes.
(c) Have a leisurely bath.
(d) All the above.

Answer

Answer: (d) All the above.


Question 3.
From where was Iswaran watching this incident
(a) from a room
(b)from the cupboard
(c) from a tree
(d) from the rooftop

Answer

Answer: (d) from the rooftop


Question 4.
Why did the people run helter-skelter in panic ?
(a) to see the tiger
(b) to see a giant
(c) to see a giant
(d) none of these

Answer

Answer: (b) to see the mad elephant


Question 5.
In Iswaran story from where the tusker escaped ?
(a) cage
(b) timber yard
(c) forest
(d) circus

Answer

Answer: (b) timber yard


Question 6.
What was the special feature of his stories ?
(a) light humour
(b) satire on system
(c) tragic ending
(d) suspense and a surprise ending

Answer

Answer: (d) suspense and a surprise ending


Question 7.
Iswaran had an amazing capacity. What was it ?
(a) falling down big trees
(b) producing vegetables and cooking ingredients
(c) telling lies
(d) cheat shopkeepers

Answer

Answer: (b) producing vegetables and cooking ingredients


Question 8.
What was Mahindra’s marital status ?
(a) married
(b) widower
(c) engaged and going to be married soon
(d) bachelor

Answer

Answer: (d) bachelor


Question 9.
What did Mahendra tell Iswaran after hearing ghosts’ story?
(a) he was lying
(b) it was horrible
(c) ghosts do not exist in reality
(d) All

Answer

Answer: (c) ghosts do not exist in reality


Question 10.
How did Iswaran make the elephant unconscious?
(a) using a gun
(b) shooting at him
(c) giving him injection
(d) using Japanese Art Karate (Ju- Jitsu)

Answer

Answer: (d) using Japanese Art Karate (Ju- Jitsu)


Question 11.
Whom does Mahendra narrate the story of Iswaran.?
(a) Ganesh
(b) Iswaran
(c) R.K. Laxman
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Ganesh


Question 12.
Which art helped Iswaran to bring down the beast ?
(a) boxing
(b) wrestling
(c) ju-jitsu
(d) yoga

Answer

Answer: (c) ju-jitsu


Question 13.
Where did the school boys hide themselves to see the mad elephant ?
(a) on trees
(b) in thcir houses
(c) in their classrooms
(d) in the Headmaster’s room

Answer

Answer: (c) in their classrooms


Question 14.
How did Iswaran say the elephant was revived?
(a) He said he gave the elephant an injection.
(b) He said he gave the elephant artificial respiration.
(c) He said a veterinary doctor was called there.
(d) He said a man from the zoo helped to revive the elephant.

Answer

Answer: (c) He said a veterinary doctor was called there.


Question 15.
What does the writer create while narrating his stories?
(a) melodrama
(b) humour
(c) suspense,surprise and dramatic flavour
(d) none

Answer

Answer: (c) suspense,surprise and dramatic flavour


Question 16.
What kind of story teller Iswaran was?
(a) good
(b) very good
(c) master storyteller
(d) none

Answer

Answer: (c) master storyteller


Question 17.
What kind of books did Iswaran usually read ?
(a) Some popular Tamil religious book.
(b) Some popular Tamil love story.
(c) Some popular Tamil thriller.
(d) Some popular Tamil folk songs.

Answer

Answer: (c) Some popular Tamil thriller.


Question 18.
When would Mahendra leave for his work ?
(a) Very early in the morning.
(b) After breakfast.
(c) After lunch.
(d) After sunset.

Answer

Answer: (b) After breakfast.


Question 19.
What kind of person was Iswaran?
(a) curious learner
(b) dedicated, loyal and obedient worker
(c) multitalented full of positive traits
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 20.
What did Mahendra see from the window?
(a) A cat running after a mouse
(b) dark cloud like form holding a bundle
(c) a mouse
(d) a friend

Answer

Answer: (b) dark cloud like form holding a bundle


Question 21.
What kind of a person did Mahendra claim himself to be?
(a) intelligent
(b) well read
(c) brave and rational
(d) All

Answer

Answer: (c) brave and rational


Question 22.
According to Iswaran what made the story interesting and enjoyable?
(a) elaborated descriptions
(b) suspense and surprise
(c) dramatic sense
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 23.
How did Iswaran describe the uprooted tree?
(a) adding suspense and surprise
(b) using hands and eyes dramatically
(c) catching the attention
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 24.
Why did Mahendra want to shift from his workplace?
(a) he didn’t like the place
(b) weather didn’t suit him
(c) because of the fear of ghosts
(d) All

Answer

Answer: (c) because of the fear of ghosts


Question 25.
What happened to the elephant when Iswaran hit on the third toenail of the elephant ?
(a) grunted loudly and collapsed on the
(b) ran away from there ground
(c) caught Iswaran in his trunk and threw him
(d) made friendship with lswaran away

Answer

Answer: (a) grunted loudly and collapsed on the ground


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support