Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests - Moments - Unit 4 - In the Kingdom of Fools

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 4 – In the Kingdom of Fools

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.  


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 4 – In the Kingdom of Fools

Question 1.
Who reached in the Kingdom of Fools?
(a) a guru and his disciple
(b) two thieves.
(c) two young men
(d) two tradesmen

Answer

Answer: (a) a guru and his disciple


Question 2.
In the Kingdom of Fools when did the people sleep?
(a) during the day
(b) during the night
(c) after six months
(d) they never slept

Question 3.
Who did the king summon for the first time?
(a) the disciple
(b) the thief’s brother
(c) the merchant
(d) the mason
Answer

Answer: (c) the merchant


Question 4.
The bricklayer said he couldn’t build the wall right because……………
(a) a dancing girl kept looking at him all day.
(b) a dancing girl kept talking to him all day.
(c) a dancing girl kept going up and down the street all day.
(d) he could not keep his eyes and mind on the wall due to the jingling anklets of a dancing girl who kept going up and down the street all day.

Answer

Answer: (d) he could not keep his eyes and mind on the wall due to the jingling anklets of a dancing girl who kept going up and down the street all day.


Question 5.
The merchant told the king that his name was …………
(a) such and such.
(b) so and such.
(c) such and so.
(d) so and so.

Answer

Answer: (a) such and such.


Question 6.
Who did the bricklayer hold responsible for making a weak wall?
(a) the rich merchant
(b) the dancing girl
(c) the disciple
(d) the minister

Answer

Answer: (b) the dancing girl


Question 7.
Who was summoned next to the rich merchant?
(a) the bricklayer
(b) the dancer
(c) the goldsmith
(d) the disciple

Answer

Answer: (a) the bricklayer


Question 8.
After the thief’s death who ran to the king for justice?
(a) the thief’s brother
(b) the merchant
(c) the disciple
(d) the mason

Answer

Answer: (a) the thief’s brother


Question 9.
In whose house did the thief break into?
(a) the minister
(b) the disciple
(c) a rich merchant
(d) the goldsmith

Answer

Answer: (c) a rich merchant


Question 10.
What was the disciple’s opinion about living there?
(a) he wanted to live there and enjoy good
(b) he did not want to live there and cheap food
(c) he was afraid of the fools
(d) all the options are correct

Answer

Answer: (a) he wanted to live there and enjoy good and cheap food


Question 11.
What did everything cost in the Kingdom of Fools?
(a) a duddu
(b) two duddus
(c) five duddus
(d) ten duddus

Answer

Answer: (a) a duddu


Answer

Answer: (a) during day


Question 12.
Who was made the new king after the previous king’s execution?
(a) The guru.
(b) The Disciple.
(c) The king’s minister.
(d) The king’s son.

Answer

Answer: (a) The guru.


Question 13.
It was decided to hang the disciple in place of the merchant because………………
(a) he was the real culprit.
(b) he had not followed his guru’s advice.
(c) he was living in the town illegally.
(d) he was fat enough to fit the stake.

Answer

Answer: (d) he was fat enough to fit the stake.


Question 14.
On what condition did the guru agreed to be the next king?
(a) if his disciple would be a minister
(b) if he could order without thinking
(c) if old laws are changed
(d) none

Answer

Answer: (c) if old laws are changed


Question 15.
Why did the king and his ministers decide to go for the stake themselves?
(a) because of Guru’s words and their greed to take the benefit themselves
(b) people’s words
(c) guru’s cunning words
(d) man’s plight

Answer

Answer: (a) because of Guru’s words and their greed to take the benefit themselves


Question 16.
What is the message of the story?
(a) be wise and stay away from foolish people
(b) listen to the kings
(c) kings are fools
(d) none

Answer

Answer: (a) be wise and stay away from foolish people


Question 17.
What did Guru tell the king?
(a) That he was great
(b) that whosoever would die first the god king of justice would be happy and would give
(c) him a chance reborn as a king
(d) that his sacrifice would bring fortune to the place
none

Answer

Answer: (c) him a chance reborn as a king


Question 18.
How did Guru realize his disciple’s plight and reach to save him in the kingdom?
(a) with his magical power and vision
(b) a disciple informed him
(c) a spy helped him
(d) all

Answer

Answer: (a) with his magical power and vision


Question 19.
Who did the king decide to execute in place of the merchant?
(a) a man who became fat because of eating
(b) a poor man
(c) merchant’s relative
(d) none

Answer

Answer: (a) a man who became fat because of eating


Question 20.
What argument did the king present to punish the merchant?
(a) He inherited his father’s sin in the same way as he inherits his wealth
(b) He must sacrifice for his father’s sake
(c) He must accomplish his father’s half done works
(d) None

Answer

Answer: (a) He inherited his father’s sin in the same way as he inherits his wealt


Question 21.
How did the goldsmith save himself?
(a) by putting the blame on merchant’s father
(b) by putting the blame on the dancing girl
(c) by putting the blame on is workersr
(d) none

Answer

Answer: (a) by putting the blame on merchant’s father


Question 22.
How did the bricklayer save his life?
(a) by putting the blame on the merchant
(b) by putting the blame on the dancing girl
(c) by putting the blame on a hawker
(d) by putting the blame on his father

Answer

Answer: (b) by putting the blame on the dancing girl


Question 23.
How did the merchant escape from the punishment?
(a) with his wisdom
(b) guru saved him
(c) his friends saved him
(d) all

Answer

Answer: (c) his friends saved him


Question 24.
What is the theme of this lesson?
(a) foolish people are unpredictable and dangerous
(b) kings are dangerous
(c) gurus are wise
(d) have good friends

Answer

Answer: (a) foolish people are unpredictable and dangerous


Question 25.
What kind of story is this?
(a) A folktale
(b) a mocktale
(c) a humorous
(d) a serious

Answer

Answer: (a) A folktale


Question 26.
What killed the thief after the loot?
(a) a man stabbed him
(b) a knife
(c) wall of the old house fell on his head and killed him
(d) none

Answer

Answer: (c) wall of the old house fell on his head and killed him


Question 27.
Who broke into the merchant’s house?
(a) king
(b) silly minister
(c) disciple
(d) a thief

Answer

Answer: (d) a thief


Question 28.
Who left the city?
(a) disciple
(b) guru
(c) silly minister
(d) king

Answer

Answer: (b) guru


Question 29.
Why was the guru initially happy?
(a) because of the capacity of buying all things at a nominal price
(b) because of the change systems
(c) because of the foolish people
(d) All

Answer

Answer: (a) because of the capacity of buying all things at a nominal price


Question 30.
Who visited the kingdom?
(a) a guru and his disciple
(b) a king from another kingdom
(c) a merchant
(d) a princess

Answer

Answer: (a) a guru and his disciple


Question 31.
How was the night changed with day?
(a) people would work at night and sleep during day
(b) by lighting the kingdom
(c) by decorating everything
(d) none

Answer

Answer: (a) people would work at night and sleep during day


Question 32.
Who were the idiots?
(a) king and his minister
(b) people
(c) gurus
(d) all

Answer

Answer: (a) king and his minister


Question 33.
The king said that the merchant had inherited……….
(a) his father’s riches.
(b) his father’s sins.
(c) his father’s riches as well as sins.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) his father’s riches as well as sins.


Question 34.
What did the king and the minister decide to do?
(a) they decided to give money to everyone
(b) they decided to change the day into night and night into day
(c) they decided to change their capital
(d) they decided to punish all the wise men in their kingdom

Answer

Answer: (b) they decided to change the day into night and night into day


Question 35.
According to the guru whose behavior is unpredictable?
(a) king’s
(b) people’s
(c) foolish people’s
(d) disciples

Answer

Answer: (c) foolish people’s


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support