Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests - Moments - Unit 5 - The Happy Prince

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 5 – The Happy Prince

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 5 – The Happy Prince

Question 1.
What did his courtiers call him when he was alive?
(a) The Happy Prince
(b) Maharaja
(c) Yuvraj
(d) Lord

Answer

Answer: (a) The Happy Prince


Question 2.
Why was the Happy Prince weeping?
(a) to sec the condition of the
(b) to see the sorrows and little swallow town sufferings of the people of his
(C) to sec his ugly body
(d) none of these

Answer

Answer: (b) to see the sorrows and sufferings of the people of his


Question 3.
What did the Happy Prince say about the Sapphires in his eyes?
(a) He said they were rare sapphires.
(b) He said they were brought out of India a thousand years ago.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer

Answer: (c) Both a and b above.


Question 4.
What was the trouble to the playwright?
(a) he was sick
(b) he was cold and hungry
(C) he was dull and boring
(d) he had no work to do

Answer

Answer: (b) he was cold and hungry


Question 5.
Why was the boy tossing on the bed?
(a) because of fever
(b) because of hunger
(C) because of cold
(d) because of thirst

Answer

Answer: (a) because of fever


Question 6.
Where did the little swallow take the ruby to?
(a) to the palace
(b) to the seamstress’ house
(C) to Egypt
(d) nowhere

Answer

Answer: (b) to the seamstress’ house


Question 7.
What does the Happy Prince ask the little swallow to take to the poor lady?
(a) an orange
(b) a sapphire
(C) a ruby
(d) a bag of coins

Answer

Answer: (c) a ruby


Question 8.
What was the profession of the woman who was sitting in her cottage with prickled hands?
(a) seamstress
(b) cake-making
(c) charwoman
(d) none of these

Answer

Answer: (a) seamstress


Question 9.
What did the swallow do before he fell down dead?
(a) He kissed the Happy Prince on his lips.
(b) He told the Happy Prince that he was going to the House of Death.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer

Answer: (c) Both a and b above.


Question 10.
What were two little boys doing under the archway of a bridge?
(a) They were lying in each other’s arms to keep themselves warm.
(b) They were waiting for the swallow to bring them some gold.
(c) They were hungry and were begging for food.
(d) They were trying to hide from the watchman

Answer

Answer: (a) They were lying in each other’s arms to keep themselves warm.


Question 11.
Whom did the Happy Prince send the Ruby to?
(a) Seamstress- a poor woman
(b) a man
(c) a beggar
(d) Swallow

Answer

Answer: (a) Seamstress- a poor woman


Question 12.
Why was the Prince called happy?
(a) because he never cried
(b) because he was very lucky
(c) because he had everything
(d) because he always smiled and was living in palace of happiness

Answer

Answer: (d) because he always smiled and was living in palace of happiness


Question 13.
What did the Happy Prince say was more marvellous than anything?
(a) The sapphires in his eyes.
(b) The suffering of men and women.
(c) The beauties of nature.
(d) The beautiful things in his palace.

Answer

Answer: (b) The suffering of men and women.


Question 14.
Who did the Happy Prince send his second sapphire for?
(a) For the poor match-girl.
(b) For the poor seamstress.
(c) For the poor playwright.
(d) For the mayor of the city.

Answer

Answer: (a) For the poor match-girl.


Question 15.
What happened as the little swallow was going to sleep?
(a) a cool breeze blew
(b) the clouds thundered
(c) a large drop of water fell on him
(d) the statue began to shake

Answer

Answer: (c) a large drop of water fell on him


Question 16.
What did the swallow notice while flying over the city?
(a) plight of the poor and greed of the rich
(b) many people and their plight
(c) many poor people
(d) many waste things

Answer

Answer: (a) plight of the poor and greed of the rich


Question 17.
Whom did the Prince send the sapphire to?
(a) matchgirl and young writer across the city
(b) poor lady
(c) a beggar
(d) none

Answer

Answer: (a) matchgirl and young writer across the city


Question 18.
What was the body of the Happy Prince gilded with?
(a) flowers
(b) silver leaves
(c) thin leaves of brass
(d) thin leaves of gold

Answer

Answer: (d) thin leaves of gold


Question 19.
What happens when the Swallow dies?
(a) Leaden Heart of the Prince was broken into two pieces
(b) Prince cried
(c) Prince cried
(d) People cried

Answer

Answer: (a) Leaden Heart of the Prince was broken into two pieces


Question 20.
Where did the Swallow die?
(a) in the city
(b) under the fountain
(c) at the feet of the Statue
(d) in a house

Answer

Answer: (c) at the feet of the Statue


Question 21.
What did Swallow do to be with Happy Prince?
(a) helped him flying here and there
(b) stopped flying to distant places
(c) sacrificed his trip to Egypt
(d) All

Answer

Answer: (c) sacrificed his trip to Egypt


Question 22.
Why were Prince and the Swallow so precious?
(a) because of their kindness and selflessness
(b) because of their services
(c) because they had many possessions
(d) they were rich

Answer

Answer: (a) because of their kindness and selflessness


Question 23.
Why did Happy Prince give away all his assets?
(a) to eradicate misery and sorrow from his city
(b) to show his power
(c) to show his richness
(d) None

Answer

Answer: (a) to eradicate misery and sorrow from his city


Question 24.
Why was the Swallow not ready to move to Egypt?
(a) Because Happy Prince became blind
(b) because of kindness of Happy Prince
(c) Because Happy Prince would be alone
(d) None

Answer

Answer: (a) Because Happy Prince became blind


Question 25.
Where was the little swallow going
(a) to Egypt
(b) to India
(C) to Cylons
(d) to Syria

Answer

Answer: (a) to Egypt


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support