Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests - Moments - Unit 6 - Weathering the Storm in Ersama

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 6 – Weathering the Storm in Ersama

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Moments – Unit 6 – Weathering the Storm in Ersama

Question 1.
What kind of person was Prashant?
(a) wise
(b) helping and caring
(c) thoughtful and courageous
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 2.
What happened when Prashant visited Ersama?
(a) A cyclone hit the village
(b) two friends came to meet him
(c) he saw many things on the road
(d) none

Answer

Answer: (a) A cyclone hit the village


Question 3.
Who faced the fury of the storm?
(a) A young boy Prashant
(b) Villagers
(c) People
(d) All

Answer

Answer: (a) A young boy Prashant


Question 4.
How much distance was covered by Prashant through flood water?
(a) Eighteen kilometres
(b) Eighty kilometres
(c) Hundred kilometres
(d) Two hundred kilometres

Answer

Answer: (a) Eighteen kilometres


Question 5.
How did Prashant reach his village?
(a) travelling on foot
(b) swimming through water
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 6.
The heavy cyclone hit Orissa in
(a) 1998
(b) 1999
(c) 2000
(d) 2001

Answer

Answer: (b) 1999


Question 7.
How did Prashant clean the filth?
(a) With the help of volunteers
(b) with machines
(c) hired sweepers
(d) none

Answer

Answer: (a) With the help of volunteers


Question 8.
What calamity hit Orissa?
(a) cyclone
(b) earthquake
(c) drought
(d) land sliding

Answer

Answer: (a) cyclone


Question 9.
Could Prashant meet his family when he reached his village?
(a) Yes
(b) No
(c) Maybe
(d) May not be

Answer

Answer: (b) No


Question 10.
Where did the storm hit?
(a) Coastal town of Ersama in Odisha
(b) Odisha
(c) A town
(d) A remote area

Answer

Answer: (a) Coastal town of Ersama in Odisha


Question 11.
Why did Prashant and other volunteers not want a separate institution for widows and orphans?
(a) to save them from isolation and grief stricken feelings
(b) for their personal benefits
(c) to take work from them
(d) none

Answer

Answer: (a) to save them from isolation and grief stricken feelings


Question 12.
Whom did the flood victims send signals to for food help?
(a) Military helicopters
(b) Strangers
(c) People of the town
(d) Government

Answer

Answer: (a) Military helicopters


Question 13.
What was the impact of the cyclone?
(a) destruction
(b) homes were lost
(c) many lives were lost
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 14.
How did people in Ersama survive during the storm?
(a) by eating tender coconut and remaining on the rooftops
(b) remaining in the water
(c) by hanging on trees
(d) all

Answer

Answer: (a) by eating tender coconut and remaining on the rooftops


Question 15.
What was the name of Prashant’s village?
(a) Maligudi
(b) Kalikuda
(c) Ersama
(d) None

Answer

Answer: (b) Kalikuda


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support