Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 8 - Reach for the Top

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 8 – Reach for the Top

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 8 – Reach for the Top

Question 1.
When did Maria Sharapova get the world number one position in women’s tennis?
(a) 22 August 2004
(b) 22 August 2005
(c) 22 August 2006
(d) 22 August 2007

Answer

Answer: (b) 22 August 2005


Question 2.
What’s Sharapova’s mantra for success?
(a) Being competitive
(b) Working hard
(c) Respecting her job
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 3.
What was the most important thing for Maria?
(a) to earn money
(b) to do a good business
(c) to become number one in the world
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) to become number one in the world


Question 4.
Maria is associated with
(a) Serbia
(b) Siberia
(c) Moscow
(d) Paris

Answer

Answer: (b) Siberia


Question 5.
Depressing treatment in the U.S made Maria :
(a) weak
(b) nervous
(c) timid
(d) tough

Answer

Answer: (d) tough


Question 6.
Who went to the United States with Maria?
(a) her mother
(b) her father
(c) her grandmother
(d) her teacher

Answer

Answer: (b) her father


Question 7.
Maria Sharapova belongs to
(a) England
(b) Russia
(c) Germany
(d) America

Answer

Answer: (b) Russia


Question 8.
During her training period, other pupils would come in at 11 pm and order Maria to
(a) To clean the room
(b) To cook for them
(c) To make them desserts
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) To clean the room


Question 9.
What is considered the roof of the world?
(a) sky
(b) stars
(c) top of Mt Everest
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) top of Mt. Everest


Question 10.
What shows her concern for the environment?
(a) collecting 500 kilograms of garbage from the Himalayas
(b) climbing mountain
(c) helping other climbers
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) collecting 500 kilograms of garbage from the Himalayas


Question 11.
Santosh was fully equipped with :
(a) an iron will
(b) physical endurance
(c) mental toughness
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 12.
From where did Santosh do her graduation?
(a) Rewari
(b) Delhi
(c) Jaipur
(d) Mumbai

Answer

Answer: (c) Jaipur


Question 13.
What kind of girl was Santosh ?
(a) a hard working girl with a strong mind
(b) a brat
(c) arrogant
(d) none

Answer

Answer: (a) a hard working girl with a strong mind


Question 14.
What did Santosh prefer to wear?
(a) shorts
(b) suits
(c) sarees
(d) long kurta

Answer

Answer: (a) shorts


Question 15.
What is the name of Santosh Yadav’s village?
(a) Joniyawas
(b) Hariyawas
(c) Bariyawas
(d) Jenna was

Answer

Answer: (a) Joniyawas


Question 16.
What request did the unborn child’s grandmother make to the holy man?
(a) blessing for a son
(b) blessing for money
(c) blessing for milk
(d) blessing for a daughter

Answer

Answer: (c) blessing for a daughter


Question 17.
What led Maria to the path of success and why couldn’t her mother accompany her?
her trip to U.S for playing tennis.Her mother couldn’t accompany because of visa
(a) restrictions
(b) her habits
(c) her play
(d) her mother

Answer

Answer: (a) restrictions


Question 18.
Why was Santosh under pressure?
(a) she had to study
(b) her parents were asking her to get married
(c) she wanted to work
(d) none

Answer

Answer: (b) her parents were asking her to get married


Question 19.
How much garbage did Santosh bring down from the Himalayas?
(a) 200kg
(b) 300 kg
(c) 400 kg
(d) 500 kg

Answer

Answer: (d) 500 kg


Question 20.
Whom did Santosh save with artificial respiration?
(a) Rohan Singh
(b) Sohan Singh
(c) Mohan Singh
(d) All

Answer

Answer: (c) Mohan Singh


Question 21.
When was little Maria packed off to U.S and for what purpose and with whom?
(a) at the age of 9
(b) at the age of 14
(c) at the age of 15
(d) at the age of 10 for training in tennis with her father

Answer

Answer: (d) at the age of 10 for training in tennis with her father


Question 22.
What did Santosh fight against?
(a) traditional irrational system
(b) her parents
(c) society
(d) people of village

Answer

Answer: (a) traditional irrational system


Question 23.
How did Santosh feel after reaching the top of the world?
(a) it was a spiritual and proud moment
(b) tired
(c) exhausted
(d) fatigued

Answer

Answer: (a) it was a spiritual and proud moment


Question 24.
What happened when Santosh scaled up the mount Everest for the first time?
(a) she won
(b) she hoisted the flag
(c) she became the youngest woman to achieve the feat.
(d) None

Answer

Answer: (c) she became the youngest woman to achieve the feat.


Question 25.
Why did senior climbers praise Santosh?
(a) for being helpful to teammates
(b) physical fitness and mental strength
(c) climbing skills
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 26.
In what words did Santosh express her feeling at the summit of her Everest climb?
(a) fabulous
(b) indescribable
(c) fantastic
(d) none

Answer

Answer: (b) indescribable


Question 27.
How was Santosh attracted to mountain climbing?
(a) her neighbours prompted her
(b) seeing her friends
(c) her classmates prompted her
(d) watching some people going up the Aravali hills from her hostel room

Answer

Answer: (d) watching some people going up the Aravali hills from her hostel room


Question 28.
Sharapova loved reading novels of
(a) Sydney Sheldo
(b) Charles Dickens
(c) William Shakespeare
(d) Arthur Conan Doyle

Answer

Answer: (d) Arthur Conan Doyle


Question 29.
What are Sharapova’s hobbies?
(a) Fashion, Dancing
(b) Singing
(c) Reciting
(d) (Both (a) and (b))

Answer

Answer: (d) (Both (a) and (b))


Question 30.
What does `Santosh’ mean?
(a) contentment
(b) discontentment
(c) greed
(d) Bravery

Answer

Answer: (a) contentment


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support