Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 2 - The Sound of Music

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 2 – The Sound of Music

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.  


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 2 – The Sound of Music

Question 1.
What credit is given to Ustad Bismillah Khan regarding shehnai?
(a) inventing shehnai
(b) inventing pungi
(c) bring shehnai onto the classical stage
(d) none of these

Answer

Answer: (c) bring shehnai onto the classical stage


Question 2.
Tahar Mosiquee Ustaad Bismillah Khan auditorium is situated in :
(a) Montreal
(b) Osaka
(c) Teheran
(d) Behrin

Answer

Answer: (c) Teheran


Question 3.
Where is Lincoln Center Hall situated?
(a) UK
(b) the USA
(c) Canada
(d) France

Answer

Answer: (b) USA


Question 4.
Of the following which is Bismillah Khan’s composition?
(a) Dil ka khilona hai toot gaya
(b) Mere khuda mujhko na bhoolana
(c) Main Tere dar to aaya Noon
(d) Ye Dil ka taranaa hai

Answer

Answer: (a) Dil ka khilona hai toot gaya


Question 5.
On August 15, 1947, which Raag was played by Bismillah Khan from the Red Fort?
(a) Raag Malhaar
(b) Raag Deepak
(c) Raag Kati
(d) Raag Megh

Answer

Answer: (c) Raag Kafi


Question 6.
Who was Ali Bux?
(a) Bismillah’s father
(b) Bismillah’s grandfather
(c) Bismillah’s maternal uncle
(d) Bismillah’s friend

Answer

Answer: (c) Bismillah’s maternal uncle


Question 7.
What was Bismillah Khan’s grandfather?
(a) a soldier
(b) an actor
(c) a courtier
(d) the shehnai Nawaz of the Bhojpur King’s court

Answer

Answer: (d) the shehnai Nawaz of the Bhojour King’s court


Question 8.
Where did Bismillah Khan regularly go to sing Bhojpuri thaltat ?
(a) Bihariji Temple
(b) Jama Masjid
(c) Rumpurva Temple
(d) Durga Temple

Answer

Answer: (a) Bihariji Temple


Question 9.
Bismillah Khan was called
(a) Khansaab
B) Bismillahsaab
(c) Kingsaab
(d) Ustadsaab

Answer

Answer: (a) Khansaab


Question 10.
Which is India’s highest civilian award?
(a) the Padmashri
(b) the Padma Bhushan
(c) the Padma Vibhushan
(d) the Bharat Ratna

Answer

Answer: (d) the Bharat Ratna


Question 11.
Why did these men give trouble to Evelyn?
(a) Evelyn couldn’t read their eyes
(b) Evelyn couldn’t read their lips
(c) Evelyn couldn’t read their smile
(d) They spoke very low

Answer

Answer: (b) Evelyn couldn’t read their lips


Question 12.
When did Evelyn feel everything so dark in life?
(a) When she was advised to go to a deaf school
(b) When she was advised to use hearing aids and go to the deaf school
(c) When she performed poorly at the examination
(d) When she failed in her music audition

Answer

Answer: (b) When she was advised to use hearing aids and go to the deaf school


Question 13.
What was Ron Forbes advice to Evelyn?
(a) To score well in the exam
(b) To play the guitar
(c) To hear the music through other parts of the body rather than ears
(d) To travel the world

Answer

Answer: (c) To hear the music through other parts of the body rather than ears


Question 14.
When was Evelyn’s deafness confirmed?
(a) by the age of 5
(b) by the age of 6
(c) by the age of 8
(d) by the age of 11

Answer

Answer: (d) by the age of 11


Question 15.
How old was Evelyn when she went to Royal Music academy?
(a) 17 years old
(b) 18 years old
(c) 19 years old
(d) Below 17

Answer

Answer: (d) Below 17


Question 16.
What is the name of the master percussionist who praised Evelyn?
(a) James Brown
(b) James Blades
(c) James Horn
(d) James Woodson

Answer

Answer: (b) James Blades


Question 17.
Which foreign languages did Evelyn learn?
(a) French
(b) Chinese
(c) Basic Japanese
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (c)


Question 18.
Who spotted Evelyn’s potential?
(a) her father
(b) friends
(c) mother
(d) Ron Forbes

Answer

Answer: (d) Ron Forbes


Question 19.
What did Evelyn want to spread through her music?
(a) message of love , peace and happiness
(b) music is not difficult
(c) music is not difficult for deaf people
(d) deaf people can learn music

Answer

Answer: (a) message of love , peace and happiness


Question 20.
What did Ron Forbes advise Evelyn?
(a) forget music
(b) listen to music
(c) feel music with her body
(d) none

Answer

Answer: (c) feel music with her body


Question 21.
Who all were present on the event of 15th August?
(a) Nehru
(b) Gandhi
(c) All eminent people
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 22.
Shehnai is a refined version of which instrument?
(a) musical instrument
(b) mouth organ
(c) Guitar
(d) Pungi

Answer

Answer: (d) Pungi


Question 23.
Why was the event of Shehnai Playing on 15th August a historic one?
(a) Bismillah became popular
(b) people appreciated his performance
(c) it was Independence day
(d) all

Answer

Answer: (c) it was Independence day


Question 24.
Why did Bismillah refuse to go to the U.S.A.?
(a) because the Shehnai had no future there
(b) he didn’t like the place
(c) because of his love for Banaras and river Ganges
(d) all

Answer

Answer: (c) because of his love for Banaras and river Ganges


Question 25.
Where was the Shehnai played traditionally?
(a) In temples
(b) in wedding ceremonies
(c) auspicious ceremonies
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 26.
How is the Shehnai different from the Pungi?
(a) Shehnai has a better sound
(b) Shehnai looks more beautiful
(c) Shehnai is made of wood
(d) All

Answer

Answer: (a) Shehnai has a better sound


Question 27.
Why was playing Pungi in Aurangzeb’s palace banned?
(a) it had a sharp sound
(b) it wasn’t good
(c) it was unpleasant
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 28.
What did Evelyn want to pursue?
(a) fashion
(b) study
(c) music
(d) none

Answer

Answer: (c) music


Question 29.
What was life for Evelyn?
(a) dance
(b) nature
(c) music
(d) all

Answer

Answer: (c) music


Question 30.
What was the source of inspiration for Bismillah?
(a) Red Fort
(b) Royal Palaces
(c) Ganga Ghats
(d) None

Answer

Answer: (c) Ganga Ghats


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support