Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - History - Unit 4 - Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  History – Unit 4 – Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – History – Unit 4 – Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age

Choose the correct answer:

Question 1.
…………….. tribe practised settled agriculture.
(a) Khonds
(b) Santhals
(c) Labadis of Andhra Pradesh
(d) Mundas of Chottanagpur Plateau

Answer

Answer: (d) Mundas of Chottanagpur Plateau


Question 2.
The Bastar Rebellion in Central India broke out in
(a) 1900
(b) 1910
(c) 1920
(d) 1940

Answer

Answer: (b) 1910


Question 3.
Which revolt was popular in Maharashtra in 1940?
(a) The Kols
(b) The Bastar
(c) The Warli
(d) Birsa movement

Answer

Answer: (c) The Warli


Question 4.
The Khonds lived in
(a) Karnataka
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Odisha

Answer

Answer: (d) Odisha


Question 5.
The revolt of Songram Sangma rose in the year 1906 in
(a) Bengal
(b) Madhya Pradesh
(c) Assam
(d) Odisha

Answer

Answer: (c) Assam


Question 6.
The local weavers and leather workers turned to ………………… for supplies of Kusum and Palash flowers.
(a) Santhals
(b) Mundas
(c) Khonds
(d) Labadis

Answer

Answer: (c) Khonds


Question 7.
Jhum cultivation is practised these days in
(a) eastern states of India
(b) western states of India
(c) northern states of India
(d) southern states of India

Answer

Answer: (a) eastern states of India


Question 8.
Santhals tribe rose in revolt in the year
(a) 1900
(b) 1855
(c) 1920
(d) 1930

Answer

Answer: (b) 1855


Question 9.
In many regions Forest Department set up forest villages to ensure
(a) a regular supply of cheap labour
(b) a regular supply of forest produce
(c) a regular supply of agricultural produce
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) a regular supply of cheap labour


Question 10.
What type of lives did the herders live?
(a) Sophisticated
(b) Settled
(c) Nomadic
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Nomadic


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support