Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - History - Unit 3 - Ruling the Countryside

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  History – Unit 3 – Ruling the Countryside

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – History – Unit 3 – Ruling the Countryside

Choose the correct answer:

Question 1.
Indigo production came down in Bengal in
(a) 1850
(b) 1852
(c) 1855
(d) 1859

Answer

Answer: (d) 1859


Question 2.
The Company was appointed as the Diwan of Bengal in
(a) 1762
(b) 1763
(c) 1764
(d) 1765

Answer

Answer: (d) 1765


Question 3.
Gandhiji visited Champaran
(a) to see the plight of Indigo planters in Champaran
(b) to see the progress of’Indigo plantation
(c) to see the managing system of company
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) to see the plight of Indigo planters in Champaran


Question 4.
Who devised the new-system of revenue called Mahalwari?
(a) Queen Elizabeth
(b) Holt Mackenzie
(c) Queen Victoria
(d) Gandhiji

Answer

Answer: (b) Holt Mackenzie


Question 5.
After harvest, the indigo plant was taken to the in the indigo factory.
(a) dye
(b) vat
(c) farm
(d) machine

Answer

Answer: (b) vat


Question 6.
The Champaran movement was against
(a) peasants
(b) East India Company
(c) the oppressive attitude of the planters
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) the oppressive attitude of the planters


Question 7.
Who had developed the Munro system?
(a) Capiain Alexander
(b) Holt Mackenzie
(c) Thomas Munro
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Thomas Munro


Question 8.
How much proportion of Indigo was imported from India by Britain in 1810?
(a) 75%
(b) 95%
(c) 90%
(d) 85%

Answer

Answer: (b) 95%


Question 9.
H.T. Colebrook describes the conditions of the under-tenant farmers in
(a) 1800
(b) 1805
(c) 1806
(d) 1810

Answer

Answer: (c) 1806


Question 10.
Growers of woad in Europe saw crop as competition to their earnings.
(a) tea
(b) rubber
(c) indigo
(d) coffee

Answer

Answer: (c) indigo


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support