Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - History - Unit 5 - When People Rebel 1857 and After

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  History – Unit 5 – When People Rebel 1857 and After

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – History – Unit 5 – When People Rebel 1857 and After

Choose the correct answer:

Question 1.
Which emperor blessed the Mutiny?
(a) Mir Zafar
(b) Bahadur Shah Zafar
(c) Bhakt Khan
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Bahadur Shah Zafar


Question 2.
……………….. continued to fight a guerrilla war against British.
(a) Rani Lakshmibai
(b) Tantia Tope
(c) Nana Saheb
(d) Peshwa Baji Rao II

Answer

Answer: (b) Tantia Tope


Question 3.
The Mutiny started from
(a) Bareilly
(b) Delhi
(c) Agra
(d) Meerut

Answer

Answer: (d) Meerut


Question 4.
How many sepoys were dismissed from service and sentenced to ten years in jail on 9 May, 1857?
(a) Eighty
(b) Eighty-five
(c) Ninety
(d) Ninety-five

Answer

Answer: (b) Eighty-five


Question 5.
Which of the following is the decision taken by British to reform the Indian Society?
(a) Law against the practice of Sati
(b) They encouraged the remarriage of widow
(c) English education was actively promoted
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.
Bakht Kfian was a soldier from
(a) Meerut
(b) Agra
(c) Bareily
(d) Delhi

Answer

Answer: (c) Bareily


Question 7.
Who was given the title of viceroy?
(a) Chief Commissioner
(b) Governor General
(c) Forest Manager
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Governor General


Question 8.
Subsidiary Alliance was imposed on Awadh in
(a) 1800
(b) 1801
(c) 1810
(d) 1815

Answer

Answer: (b) 1801


Question 9.
When was law making conversion to Christianity made easier?
(a) 1810
(b) 1815
(c) 1850
(d) 1855

Answer

Answer: (c) 1850


Question 10.
The sepoys were angry with the British because
(a) of their policy of divide and rule
(b) of the cartridge episode
(c) of their intolerating behaviour
(d) none of these

Answer

Answer: (b) of the cartridge episode


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support