Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 15 - Some Natural Phenomena

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 15 – Some Natural Phenomena

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Some Natural Phenomena

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
Which is the surest test of charge on a body?
(a) Repulsion
(b) Lightning
(c) Combustion
(d) Insulation

Answer

Answer: (a) Repulsion


Question 2.
A device used to test whether an object is carrying charge or not is called ______.
(a) Electrometer
(b) Charge meter
(c) Electroscope
(d) Chargoscope

Answer

Answer: (c) Electroscope


Question 3.
Which of the following can be charged with static electricity ?
(a) Metal
(b) Alloy
(c) Insulator
(d) Semiconductor

Answer

Answer: (c) Insulator


Question 4.
Where is the lightning rod attached to protect the building from lightning?
(a) On the top of the building
(b) On the bottom of the building
(c) In the middle of the building
(d) All of these

Answer

Answer: (a) On the top of the building


Question 5.
Lightning always follows
(a) a thunder
(b) rain pour
(c) the easiest path
(d) a straight path

Answer

Answer: (a) a thunder


Question 6.
Tsunami means
(a) earthquake
(b) floods
(c) earthquake under the sea
(d) eruption of volcano in a sea

Answer

Answer: (c) earthquake under the sea


Question 7.
The waves produced on the earth’s surface is called
(a) seismic wave
(b) longitudinal wave
(c) Micro wave
(d) Radio wave

Answer

Answer: (a) seismic wave


Question 8.
Amber is a
(a) metal
(b) rubber
(c) resin
(d) sugar

Answer

Answer: (c) resin


Question 9.
Seismograph is an instrument used to
(a) Record strength of wind
(b) Record vibrations of earthquake
(c) Record lightening
(d) Record temperature

Answer

Answer: (b) Record vibrations of earthquake


Question 10.
The power of an earthquake is expressed in terms of magnitude on a scale called
(a) Righter Scale
(b) Quake scale
(c) Richter Scale
(d) Earth Scale

Answer

Answer: (c) Richter Scale


Question 11.
Which of the following occurs during lightning?
(a) Acid rain
(b) Nitrogen fixation
(c) Green house effect
(d) Earthing

Answer

Answer: (b) Nitrogen fixation


Question 12.
Which of the following can be charged by rubbing?
(a) Ebonite
(b) Plastic
(c) Amber
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
When two bodies are rubbed against each other, they acquire
(a) equal and like charges
(b) equal and unlike charges
(c) unequal and like charges
(d) unequal and unlike charges

Answer

Answer: (b) equal and unlike charges


Question 14.
It is a convention to call the charge acquired by a glass rod when it is rubbed with silk as __________
(a) Negative
(b) Positive
(c) Neutral
(d) Can be any one

Answer

Answer: (b) Positive


Question 15.
The process of transfer of charges from a charged object to the earth is called
(a) earthing
(b) lightning
(c) oscillation motion
(d) electron movement

Answer

Answer: (a) earthing


Question 16.
The power of an earthquake is expressed on a scale called
(a) seismic scale
(b) iron scale
(c) richter scale
(d) large scale

Answer

Answer: (c) richter scale


Question 17.
During lightning actually _____________ takes place
(a) Electric discharge
(b) Electric charging
(c) Electric charge accumulation
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Electric discharge


Question 18.
During a thunderstorm which action may be done?
(a) Using Telephone having cord
(b) Switching on / off electric lights
(c) Using a mobile phone
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Using a mobile phone


Question 19.
To protect tall buildings from the damage of lightning, what can be done?
(a) Not to build tall buildings
(b) Install lightning conductors
(c) Install many TV antennas
(d) Have a roof top garden with tall trees

Answer

Answer: (b) Install lightning conductors


Question 20.
A major earthquake occurred on 26th January 2001 in which part of India?
(a) Uri (Kashmir)
(b) Mumbai (Maharastra)
(c) Guwahati (Assam)
(d) Bhuj (Gujarat)

Answer

Answer: (d) Bhuj (Gujarat)


Question 21.
During thunderstorm it is safer to
(a) Carry an open umbrella
(b) Take shelter under short trees
(c) Take shelter under tall trees
(d) Stand in open fields

Answer

Answer: (b) Take shelter under short trees


Question 22.
The process of transferring charge from a charged body to earth is called
(a) transferring
(b) Processing
(c) Charging
(d) Earthing

Answer

Answer: (d) Earthing


Question 23.
Which instrument is used to measure earthquake?
(a) Richter scale
(b) Seismograph
(c) Polygraph
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Seismograph


Question 24.
Which is not a natural phenomena?
(a) Earthquakes
(b) Cyclones
(c) Lightning
(d) Earthing

Answer

Answer: (d) Earthing


Question 25.
How many types of charges are gained by rubbing objects?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 2


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support