Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 16 - Light

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 16 – Light

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Light

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
When we stand in front of our dressing table, our left hand seems to be right and right seems to be left. This is called
(a) Left-right confusion
(b) Lateral inversion
(c) Up -side down phenomenon
(d) mirage

Answer

Answer: (b) Lateral inversion


Question 2.
The amount of light entering the eye is controlled by
(a) eye lens
(b) cornea
(c) iris
(d) ciliary muscle

Answer

Answer: (c) iris


Question 3.
Light passing through a prism splits into seven colours. This is called
(a) Dispersion
(b) Dissolution
(c) Division
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Dispersion


Question 4.
In case of reflection of light, the angle of incidence (i) and the angle of reflection (r) are related as
(a) i = r
(b) i < r
(c) i > r
(d) no definite relation

Answer

Answer: (a) i = r


Question 5.
Name the type of mirror used as a backview mirror.
(a) Plane mirror
(b) Concave mirror
(c) Convex mirror
(d) Any of these

Answer

Answer: (c) Convex mirror


Question 6.
Visually impaired people can read and write using
(a) electronic writer
(b) digital pens
(c) braille system
(d) hearing aids

Answer

Answer: (c) braille system


Question 7.
The image formed by a camera and a simple microscope are respectively
(a) real and real
(b) real and virtual
(c) virtual and virtual
(d) virtual and real

Answer

Answer: (b) real and virtual


Question 8.
What is the angle of incidence of a ray if the reflected ray is at an angle of 90° to the incident ray?
(a) 60°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 180°

Answer

Answer: (b) 45°


Question 9.
The splitting of white light into its seven constituent colours is called
(a) refraction
(b) dispersion
(c) deviation
(d) reflection

Answer

Answer: (b) dispersion


Question 10.
The defect due to which a person is not able to see the distant objects clearly:
(a) Myopia
(b) Hypermetropia
(c) Cornea
(d) Cataract

Answer

Answer: (a) Myopia


Question 11.
A smooth shining surface, which rebounds the light back in same or in different direction, is called
(a) a mirror
(b) a lens
(c) reflection of light
(d) point of incidence

Answer

Answer: (a) a mirror


Question 12.
Beam of light striking the reflecting surface is called
(a) reflecting ray
(b) incident ray
(c) refracted ray
(d) normal ray

Answer

Answer: (b) incident ray


Question 13.
Myopia can be corrected by using a
(a) concave lens
(b) convex lens
(c) opaque lens
(d) micro lens

Answer

Answer: (a) concave lens


Question 14.
Light enters the eye through
(a) eye lens
(b) pupil
(c) cornea
(d) retina

Answer

Answer: (c) cornea


Question 15.
If the angle of incidence of light falling on a plane mirror is 30°, what will be the angle of reflection?
(a) 90°
(b) 60°
(c) 30°
(d) 0°

Answer

Answer: (c) 30 degree


Question 16.
In our eye _______ cells can sense colour
(a) Rod
(b) Cone
(c) Both rod and cone
(d) Neither rod nor cone

Answer

Answer: (b) Cone


Question 17.
An owl can see clearly at night but not day time because it has
(a) More rods and few cones
(b) Less rod and more cones
(c) More rods and more cone
(d) Less rods and less cones

Answer

Answer: (a) More rods and few cones


Question 18.
Rainbow is a natural phenomenon showing
(a) Reflection
(b) Deflection
(c) Dispersion
(d) Diversion

Answer

Answer: (a) Reflection


Question 19.
In the retina of the eye, the area having no sensory cells is called
(a) iris
(b) Blind spot
(c) cornea
(d) Dark spot

Answer

Answer: (b) Blind spot


Question 20.
If light falls perpendicularly on a plane mirror, what will be the angle in which it will be reflected?
(a) 45°
(b) 90°
(c) 180°
(d) 360°

Answer

Answer: (c) 180 degrees


Question 21.
Which of the following is not a luminous object?
(a) sun
(b) candle
(c) moon
(d) Tube light

Answer

Answer: (c) moon


Question 22.
To make a kaleidoscope we require
(a) Three plane mirrors
(b) Four plane mirrors
(c) Three glass sheets
(d) Four glass sheets

Answer

Answer: (a) Three plane mirrors


Question 23.
Band of seven colours is called
(a) VIBGYOR
(b) spectrum
(c) dispersion
(d) reflection

Answer

Answer: (b) spectrum


Question 24.
Front balged part of the eyeball is called
(a) cornea
(b) choroid
(c) pupil
(d) retina

Answer

Answer: (a) cornea


Question 25.
Which one of the following statements is correct regarding rods and cones in the human eye?
(a) Cones are sensitive to dim light
(b) Cones are sensitive to bright light
(c) Rods are sensitive to bright light
(d) Rods can sense colour

Answer

Answer: (b) Cones are sensitive to bright light


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support