Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Geography - Unit 1 - Resources

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Geography – Unit 1 – Resources

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 1 – Resources

Choose the correct answer:

Question 1.
The resources whose quantities are known, named as
(a) potential resources
(b) actual resources
(c) stock
(d) all of these

Answer

Answer: (b) actual resources


Question 2.
Which of these have economic value?
(a) Landscape
(b) Home remedies
(c) Metals
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Metals


Question 3.
Resources are distributed unequally over the earth because of
(a) the different natural conditions
(b) level of development
(c) technological levels
(d) all of these

Answer

Answer: (a) the different natural conditions


Question 4.
Resources drawn from nature and used without much modification are called
(a) human made resources
(b) natural resources
(c) cultural resources
(d) none of these

Answer

Answer: (b) natural resources


Question 5.
Which of these have some utility?
(a) Water
(b) electricity
(c) Vegetables
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 6.
Resources used carefully and giving them time to get renewed is called
(a) resource depletion
(b) resource conservation
(c) resource pollution
(d) none of these

Answer

Answer: (b) resource conservation


Question 7.
Technology is an example of
(a) natural resources
(b) human made resources
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) human made resources


Question 8.
Give an example of biotic resources.
(a) rocks
(b) minerals
(c) soils
(d) animals

Answer

Answer: (d) animals


Question 9.
Coal is an example of
(a) renewable resources
(b) non-renewable resources
(c) human resources
(d) potential resources

Answer

Answer: (b) non-renewable resources


Question 10.
The basis of classification of resources are
(a) level of development and use
(b) origin
(c) stock and distribution
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support