Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Geography - Unit 2 - Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Geography – Unit 2 – Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Geography – Unit 2 – Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources

Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following determine the use of land?
(a) Soil and topography
(b) Climate and vegetation
(c) Availability of water
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Which of the following is used of soil conservation?
(a) Mulching
(b) Shelter belts
(c) Contour ploughing
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
The uneven distribution of population in the world is due to the varied characteristics of
(a) land and climate
(b) climate
(c) vegetation
(d) settlements

Answer

Answer: (a) land and climate


Question 4.
The example of common property resource is
(a) community land
(b) individual building
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) community land


Question 5.
In which of the following continents is Tanzania situated?
(a) Europe
(b) Asia
(c) Africa
(d) South America

Answer

Answer: (c) Africa


Question 6.
is the use of land for different purposes like agriculture, forestry, mining, construction of buildings, houses, industries and road.
(a) Land degradation
(b) Land use
(c) Landfilling
(d) Land digging

Answer

Answer: (b) Land use


Question 7.
Which is not an example of ground water?
(a) Water flowing in rivers
(b) Water through wells
(c) Water through hand pumps
(d) Water through submersible pumps

Answer

Answer: (a) Water flowing in rivers


Question 8.
Australia uses its largest portion of its area for
(a) pastures
(b) crop land
(c) forest
(d) other uses

Answer

Answer: (a) pastures


Question 9.
The lowerjnost layer of the soil is:
(a) Weathered rock
(b) Parent rock
(c) Sub soil
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Parent rock


Question 10.
Which of the following is the most important natural resource ?
(a) Land
(b) Water
(c) Air
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support