Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- Poem - Unit 8 - On the Grasshopper and Cricket

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 8 – On the Grasshopper and Cricket

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 8 – On the Grasshopper and Cricket

Question 1.
Who sings the poetry of earth in the winter season?
(a) Grasshopper
(b) Cricket
(c) Crow
(d) Skylark

Answer

Answer: (b) Cricket


Question 2.
Complete the line in Stanza 2 that says, “The poetry of earth is __________”
(a) Never dead
(b) Ceasing never
(c) Dead never
(d) Never ceasing

Answer

Answer: (b) Ceasing never


Question 3.
Who sings the poetry of earth in the summer season?
(a) Grasshopper
(b) Cricket
(c) Crow
(d) Skylark

Answer

Answer: (a) Grasshopper


Question 4.
Where does the grasshopper take rest?
(a) Beneath the weed
(b) Behind the stone
(c) Grassy hills
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Beneath the weed


Question 5.
Where do the birds take shelter?
(a) Cooling trees
(b) Beneath the weed
(c) Behind the stone
(d) Grassy hills

Answer

Answer: (a) Cooling trees


Question 6.
Complete the line in Stanza 1 that says, “The poetry of earth is __________”
(a) Never dead
(b) Ceasing never
(c) Dead never
(d) Never ceasing

Answer

Answer: (a) Never dead


Question 7.
What has the frost wrought?
(a) Poetry of earth
(b) Warmth
(c) Silence
(d) All of the Above

Answer

Answer: (c) Silence


Question 8.
Whose warmth is ever increasing?
(a) Grasshopper’s song
(b) Cricket’s song
(c) Birds chirping
(d) Poetry of earth

Answer

Answer: (b) Cricket’s song


Question 9.
What makes the birds faint?
(a) Earth’s poetry
(b) Hot sun
(c) Frost
(d) Rain

Answer

Answer: (b) Hot sun


Question 10.
Who is the poet of the poem “On the Grasshopper and Cricket”?
(a) John keats
(b) T. S. Eliot
(c) Rabindranath Tagore
(d) Ruskin Bond

Answer

Answer: (a) John keats


(1)

The poetry of earth is never dead :
When all the birds are faint with the hot sun,
And hide in cooling trees, a voice will run
From hedge to hedge about the new-mown mead,

Question 1.
The birds hide in trees because of
(a) rain
(b) tiredness
(c) cold
(d) heat.

Answer

Answer: (d) heat.


Question 2.
The ‘voice’ mentioned here is the voice of
(a) a grasshopper
(b) a cricket
(c) a bird
(d) the poet.

Answer

Answer: (a) a grasshopper


Question 3.
By ‘the poetry of the earth’, the poet means
(a) a song about the earth
(b) the music of birds etc
(c) the poetry of poets
(d) the pleasures of life.

Answer

Answer: (b) the music of birds etc


Question 4.
The word ‘cooling’ here means
(a) pleasing
(b) amusing
(c) comforting
(d) brightening.

Answer

Answer: (c) comforting


(2)

The poetry of earth is ceasing never:
On a lone winter evening when the frost
Has wrought a silence, from the stone there shrills
The cricket’s song, in warmth increasing ever,

Question 1.
The winter evening is ‘lone’ because
(a) the poet has no company
(b) there is silence all around
(c) there is frost
(d) it is cold.

Answer

Answer: (b) there is silence all around


Question 2.
The cricket’s song
(a) pleases everybody
(b) breaks winter’s depression
(c) makes people angry
(d) is disliked by the people.

Answer

Answer: (b) breaks winter’s depression


Question 3.
the word ‘warmth’ in the passage means
(a) loudness
(b) shrillness
(c) heat
(d) cheer.

Answer

Answer: (c) heat


Question 4.
The poetry of earth is
(a) pleasant
(b) unpleasant
(c) constant
(d) loud.

Answer

Answer: (c) constant


(3)

That is the grasshopper’s — he takes the lead
In summer luxury — he has never done
With his delights, for when tired out with fun
He rests at ease beneath some pleasant weed.

Question 1.
The grasshopper ‘has never done’ means
(a) he is never crying
(b) he is never content
(c) he is always singing
(d) he is always on the move.

Answer

Answer: (b) he is never content


Question 2.
The word ‘beneath’ means
(a) below
(b) neat
(c) above
(d) under

Answer

Answer: (d) under


Question 3.
the word ‘that’ refers to
(a) the voice
(b) the insect
(c) the bird
(d) the hedge

Answer

Answer: (a) the voice


Question 4.
The grasshopper is happy in
(a) winter
(b) spring
(c) summer
(d) autumn.

Answer

Answer: (c) summer


(4)

And seems to one in drowsiness half lost;
The grasshopper’s among some grassy hills.

Question 1.
The passage is describing a scene of
(a) summer
(b) winter
(c) rains
(d) autumn.

Answer

Answer: (b) winter


Question 2.
‘Drowsiness’ means
(a) tiredness
(b) depression
(c) half asleep
(d) working.

Answer

Answer: (c) half asleep


Question 3.
One is lost in drowsiness because of
(a) the bad weather
(b) the dark night
(c) tiredness
(d) loss of sleep.

Answer

Answer: (a) the bad weather


Question 4.
The lines refer to the song sung by
(a) a grasshopper
(b) a cricket
(c) a bird
(d) a girl.

Answer

Answer: (b) a cricket


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support