Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- It So Happened - Unit 10 - The Comet 2

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – It So Happened – Unit 10 – The Comet 2

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – It So Happened – Unit 10 – The Comet 2

Question 1.
What questions came to Duttada’s mind after reading the letter?
(a) Will it achieve the rendezvous in time and at the right place?
(b) Will the remote control detonation work?
(c) What if the gigantic nuclear pile fails to fire?
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 2.
What was the first thing experts did in the meeting?
(a) Checked and rechecked James’ calculations
(b) Came to solutions
(c) Disagreed upon James’ predictions
(d) Had lunch

Answer

Answer: (a) Checked and rechecked James’ calculations


Question 3.
What did Sir John and Duttada’s friendship grow out of?
(a) Duttada’s comet discover
(b) Sir John’s power
(c) Their appreciation for each other’s work
(d) Their collective hatred for astronomy

Answer

Answer: (c) Their appreciation for each other’s work


Question 4.
Duttada toured the British Isles for
(a) a month
(b) two weeks
(c) one week
(d) two months

Answer

Answer: (b) two weeks


Question 5.
Duttada became quite friendly with
(a) many Britishers
(b) Forsyth
(c) Sir Macpherson
(d) nobody

Answer

Answer: (c) Sir Macpherson


Question 6.
Cometary collisions are expected to occur
(a) at regular intervals
(b) once in a 100 years
(c) once in a thousand years
(d) once in ten million years

Answer

Answer: (d) once in ten million years


Question 7.
Who performed the yajna?
(a) Duttada
(b) Sibaji Babu
(c) Khoka
(d) No one

Answer

Answer: (c) Khoka


Question 8.
How close did Comet Dutta come near Earth?
(a) Very close
(b) 50,000 kilometres
(c) 80,000 kilometres
(d) Not so close

Answer

Answer: (c) 80,000 kilometres


Question 9.
when did he receive the next message from Sir John?
(a) October 10
(b) November 15
(c) December 15
(d) November 18

Answer

Answer: (d) November 18


Question 10.
How long did the Conference continue for?
(a) A day
(b) Two days
(c) A week
(d) Two weeks

Answer

Answer: (c) A week


Question 11.
Who was Sir John’s special invitee?
(a) Indrani Debi
(b) James Forsyth
(c) Manoj Dutta
(d) All of the Above

Answer

Answer: (c) Manoj Dutta


Question 12.
The scientific world was much worried because the Comet Dutta was about to
(a) disappear
(b) burn away
(c) hit the earth
(d) hit the moon

Answer

Answer: (c) hit the earth


Question 13.
The conference went under total cover of secrecy because
(a) the news could cause panic
(b) it was their habit to be secretive
(c) comet brings ill-luck
(d) nobody likes comets

Answer

Answer: (a) the news could cause panic


Question 14.
“May I know what specific advantage there is in this ceremony?” What was the specific advantage?
(a) Ensuring peace
(b) Prevent ill-effects of the comet
(c) Preventing bad luck
(d) Welcoming him from London

Answer

Answer: (b) Prevent ill-effects of the comet


Question 15.
What was the crowd at his home for?
(a) Greeting him
(b) A yajna
(c) Lunch
(d) Star-gazing

Answer

Answer: (b) A yajna


Question 16.
“The success of the experiment depended on _____________.”
(a) The timing of their operation
(b) The amount of nuclear load
(c) The distance of the comet from the Earth
(d) How massive the comet was

Answer

Answer: (d) How massive the comet was


Question 17.
What was the name of their operation?
(a) Project Light Action
(b) Project Camera Action
(c) Project Nuclear Brigade
(d) Project Light Brigade

Answer

Answer: (d) Project Light Brigade


Question 18.
What measure(s) did the experts dismiss?
(a) Defensive
(b) Offensive
(c) No action
(d) Both a and b

Answer

Answer: (a) Defensive


Question 19.
The experts decided to have
(a) defensive measures
(b) no worry at all
(c) aggressive measures
(d) faith in God

Answer

Answer: (c) aggressive measures


Question 20.
How far Sir Macpherson was hopeful about the success ?
(a) fully
(b) not at all
(c) some hope
(d) he didn’t think about the hope

Answer

Answer: (c) some hope


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support