Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 8 English - MCQ and Online Tests- It So Happened - Unit 11 - Ancient Education System of India

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – It So Happened – Unit 11 – Ancient Education System of India

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 English – MCQ and Online Tests – It So Happened – Unit 11 – Ancient Education System of India

Question 1.
“_____ were the residential places of learning”
(a) Temples
(b) Gurukul
(c) Tols
(d) Viharas

Answer

Answer: (b) Gurukul


Question 2.
The education system emphasised on ______.
(a) Healthy mind
(b) Healthy body
(c) Both a and c
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both a and c


Question 3.
Besides their teachers, who helped the younger students?
(a) Advanced students
(b) Parents
(c) Society
(d) King

Answer

Answer: (a) Advanced students


Question 4.
What did teachers have autonomy for?
(a) Selecting students
(b) Designing their syllabi
(c) Concluding the course
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 5.
What is the other name of Chanakya?
(a) Panini
(b) Magadh
(c) Chandragupta Maurya
(d) Kautilya

Answer

Answer: (d) Kautilya


Question 6.
Takshashila included religious teachings of___________.
(a) Hinduism
(b) Buddhism
(c) Christianity
(d) Islam

Answer

Answer: (b) Buddhism


Question 7.
Where did monks and nuns learn?
(a) Temples
(b) Viharas
(c) Gurukuls
(d) Tols

Answer

Answer: (b) Viharas


Question 8.
How long did children stay away for their homes?
(a) For each standard
(b) For a year
(c) For a decade
(d) Till they achieved their goals

Answer

Answer: (d) Till they achieved their goals


Question 9.
Maitreyi, Viswambhara, Apala, Gargi and Lopamudra have been called _____.
(a) Queens
(b) Woman scholars
(c) Teachers
(d) Sisters of scholars

Answer

Answer: (b) Woman scholars


Question 10.
How did students memorise what was taught in class?
(a) By writing
(b) By meditating
(c) By revising
(d) By playing

Answer

Answer: (b) By meditating


Question 11.
What was considered as the highest form of donation back then?
(a) Contribution towards food
(b) Contribution towards education
(c) Contribution towards children
(d) All of the Above

Answer

Answer: (b) Contribution towards education


Question 12.
When did I-Qing and Xuan Zang visit Nalanda?
(a) 5 Century CE
(b) 12 Century CE
(c) 7 Century CE
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) 5 Century CE


Question 13.
Which balance were students taught to appreciate?
(a) Balance between animals and plants
(b) Balance between universe and the world
(c) Balance between education and personal life
(d) Balance between nature and human beings

Answer

Answer: (d) Balance between nature and human beings


Question 14.
“To them, India was a land of _____”
(a) Wealth
(b) Abundance
(c) Greenery
(d) Wonder

Answer

Answer: (d) Wonder


Question 15.
What was taught in the name of Physical education?
(a) Krida
(b) Vyayamaprakara
(c) Yogasadhana
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support