Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Rights and Duties in the Indian Constitution

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Rights and Duties in the Indian Constitution

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Rights and Duties in the Indian Constitution

Question 1.
The Government of India introduced Bharat Ratna and Padam Shri awards under:
(a) Article 14 of the constitution
(b) Article 18 of the constitution
(c) Article 25 of the constitution
(d) Article 50 of the constitution

Answer

Answer: (b) Article 18 of the constitution


Question 2.
Article 18 of the constitution deals with
(a) right against exploitation
(b) right to practice own religion
(c) equality before law
(d) abolition of titles

Answer

Answer: (d) abolition of titles


Question 3.
The government can put restrictions on fundamental rights but they should be
(a) Reasonable
(b) Illegal
(c) Arbitrary
(d) Compulsory

Answer

Answer: (a) Reasonable


Question 4.
The part of the Indian Constitution that proclaims India to be a Welfare State is:
(a) Part III
(b) Part IV
(c) Part VI
(d) Part IX

Answer

Answer: (b) Part IV


Question 5.
It is a fundamental duty of every citizen to protect and improve _______
(a) Women and children
(b) Village Panchayat
(c) Natural environment
(d) National anthem

Answer

Answer: (c) Natural environment


Question 6.
Right to Liberty is mentioned in Articles:
(a) 19 to 22
(6) 14 to 18
(c) 25 to 28
(d) 23 to 24

Answer

Answer: (a) 19 to 22


Question 7.
The Fundamental Rights article that is enforceable during the period of emergency is:
(a) Article 14
(b) Article 20
(c) Article 23
(d) Article 29

Answer

Answer: (b) Article 20


Question 8.
Directive Principles are:
(a) Justiciable
(b) Not Justiciable
(c) Both of them
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Not Justiciable


Question 9.
By which amendment, Fundamental Duties were included in the Constitution?
(a) 44th Amendment
(b) 43rd Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 45th Amendment

Answer

Answer: (c) 42nd Amendment


Question 10.
Which of the following is not a Fundamental Right?
(a) Right to Equality
(b) Right to Property
(c) Right to Freedom
(d) Right Against Exploitation

Answer

Answer: (b) Right to Property


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support