Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 3 - Election and Representation

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Election and Representation

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Election and Representation

Question 1.
The electoral system, first past the post is also known as
(a) Proportional representation
(b) Direct election
(c) Separate electorate
(d) Plurality system

Answer

Answer: (d) Plurality system


Question 2.
Which of these is not a good reason to say that Indian elections are democratic?
(a) India has the largest number of voters in the world
(b) India’s Election Commission is very powerful
(c) In India, everyone above the age of 18 has a right to vote
(d) In India, the losing parties accept the electoral verdict

Answer

Answer: (a) India has the largest number of voters in the world


Question 3.
The country that follows FPTP electoral system is
(a) Israel
(b) the UK
(c) the Netherlands
(d) Argentina

Answer

Answer: (b) the UK


Question 4.
The authority that issues the notification for elections is:
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Governor
(d) Chief Election Commissioner

Answer

Answer: (b) President


Question 5.
After the polling has finished, the votes are counted under the supervision of
(a) Election Commission
(b) Polling Officer
(c) Returning Officers and Observers
(d) Delimitation officer

Answer

Answer: (c) Returning Officers and Observers


Question 6.
The minimum age of voting was 21 years till
(a) 1984
(b) 1987
(c) 1989
(d) 1990

Answer

Answer: (c) 1989


Question 7.
Territorial representation means:
(a) Geographical representation
(b) Minority representation
(c) Functional representation
(d) Class representation

Answer

Answer: (a) Geographical representation


Question 8.
Which of the following statements about the reasons for conducting elections are false?
(a) Elections enable people to judge the performance of the government
(b) People select the representative of their choice in an election
(c) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary
(d) People can indicate which policies they prefer

Answer

Answer: (c) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary


Question 9.
In India who can vote under the concept of Universal Adult Franchise?
(a) Minors can also vote
(b) Only educated people can vote
(c) Foreign nationals can also vote
(d) Adults who have the nationality of India, have the right to vote irrespective of any caste, colour, creed, or gender

Answer

Answer: (d) Adults who have the nationality of India, have the right to vote irrespective of any caste, colour, creed, or gender


Question 10.
Which one of the following arguments is against the Universal Adult Franchise?
(a) It is democratic
(b) It ensures political equality
(c) It makes people politically awakened
(d) It inculcates anti-nationalism

Answer

Answer: (d) It inculcates anti-nationalism


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support