Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 1 - Constitution: Why and How?

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Constitution: Why and How?

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 


CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 1- Constitution: Why and How?

Question 1.
Parliament gets to decide about________
(a) Law and Judiciary
(b) Laws and policies
(c) Judiciary and application
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Laws and policies


Question 2.
A Constitution is a body of
(a) Basic laws
(b) Rules
(c) Principles
(d) Moral values

Answer

Answer: (a) Basic laws


Question 3.
Which of the following provisions of the Indian Constitution was passed without virtually any debate?
(a) Introduction of Universal Suffrage
(b) Fundamental Rights
(c) Directive Principles of State Policies
(d) Parliamentary Democracy

Answer

Answer: (a) Introduction of Universal Suffrage


Question 4.
India borrowed the Directive Principles of State Policy from the:
(a) Irish constitution
(b) Canadian constitution
(c) British constitution
(d) South African constitution

Answer

Answer: (a) Irish constitution


Question 5.
A body of fundamental principles, according to which a state is constituted is known as
(a) Convention
(b) Constitution
(c) Law
(d) Tradition

Answer

Answer: (b) Constitution


Question 6.
Who made the constitution of India?
(a) A British Parliament
(b) The King of England
(c) The Indian Parliament
(d) The Constituent Assembly

Answer

Answer: (d) The Constituent Assembly


Question 7.
Who decides how the government will be constituted?
(a) Parliament
(b) Constitution
(c) Judiciary
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Constitution


Question 8.
The idea of our Preamble is borrowed from the
(a) Canada constitution
(b) U.K constitution
(c) U.S constitution
(d) French constitution

Answer

Answer: (c) U.S constitution


Question 9.
India borrowed the provision of the First Past the Post system from the:
(a) French constitution
(b) Canadian constitution
(c) British constitution
(d) South African constitution

Answer

Answer: (c) British constitution


Question 10.
The members of the Constituent Assembly were:
(a) Directly elected
(b) Nominated by Congress and Muslim League
(c) Indirectly elected
(d) Appointed by the Governor-General and Governors

Answer

Answer: (c) Indirectly elected


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support