Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Paths to Modernization

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Paths to Modernization

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Paths to Modernization

Question 1.
Japan imported luxury goods from ______
(a) China
(b) Russia
(c) Korea
(d) India

Answer

Answer: (a) China


Question 2.
The Korean president, whose resignation was demanded by citizens, through candlelight protests, was:
(a) Park Chung-hee
(b) Park Geun-Hye
(c) Chun Doo-hwan
(d) Roh Tae-woo

Answer

Answer: (b) Park Geun-Hye


Question 3.
Syngman Rhee, Korea’s first elected president had to resign, after the April Revolution because:
(a) Rhee got himself elected as president, in 1948 CE, through illegal means
(b) Rhee extended his rule by illegally amending the constitution
(c) Koreans protested against a rigged election, which took place in 1960 CE
(d) Koreans desired unification of North and South Korea, which Rhee was unwilling to accommodate

Answer

Answer: (c) Koreans protested against a rigged election, which took place in 1960 CE


Question 4.
Japanese borrowed their written script from
(a) China
(b) Russia
(c) Korea
(d) Taiwan

Answer

Answer: (a) China


Question 5.
The Western sciences such as astronomy and mathematics were introduced in China by
(a) Biblical missionary
(b) Jehovah missionary
(c) Jesuit missionaries
(d) Prophet missionary

Answer

Answer: (c) Jesuit missionaries


Question 6.
The independence of Korea, after World War II, was ensured due to:
(a) Japan’s defeat and surrender in World War II
(b) Continued efforts of freedom activists within and outside Korea
(c) Support of international leaders for Korea’s independence
(d) Temporary division of Korean peninsula

Answer

Answer: (b) Continued efforts of freedom activists within and outside Korea


Question 7.
The silk industry was developed in ______ so as to reduce the import of silk.
(a) Osaka
(b) Kyushu
(c) Nishijin
(d) Beppu

Answer

Answer: (c) Nishijin


Question 8.
The slogan Fukoku Kyohei under the Meiji rule in Japan meant _______
(a) rich country, strong army
(b) strong lands, strong rivers
(c) rich lands, strong rivers
(d) rich country, weak neighbour

Answer

Answer: (a) rich country, strong army


Question 9.
An immediate result of Commodore Matthew Perry’s visit to Japan in 1853 was _________
(a) an alliance between Japan and the USA
(b) development of trade between Japan and the West
(c) a war between Japan and the USA
(d) the increased isolation of Japan

Answer

Answer: (b) development of trade between Japan and the West


Question 10.
Mao Tse Tung advocated ways of solving social problems based on a survey conducted in 1930 in
(a) Fuzhou
(b) Jiujiang
(c) Nanchang
(d) Xuanwu

Answer

Answer: (d) Xuanwu


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support