Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 10 - Displacing Indigenous Peoples

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Displacing Indigenous Peoples

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Displacing Indigenous Peoples

Question 1.
Europeans wanted to cut down native forests and replace them with
(a) Sugarcane fields
(b) Rice fields
(c) Cornfields
(d) Cottonfields

Answer

Answer: (c) Cornfields


Question 2.
The _______ began to arrive on the continent of Australia over forty thousand years ago.
(a) Aztecs
(b) Cherokees
(c) Aborigines
(d) Ottawas

Answer

Answer: (c) Aborigines


Question 3.
The year in which Amerigo de Vespucci’s Travels was published was
(a) 1508
(b) 1507
(c) 1509
(d) 1510

Answer

Answer: (b) 1507


Question 4.
Karl Marx described the American frontier as the last positive capitalist utopia in his book
(a) Grundrisse
(b) Das Kapital
(c) The Communist Manifesto
(d) The German Ideology

Answer

Answer: (a) Grundrisse


Question 5.
Britain recognized the USA as an independent country in
(a) 1781
(b) 1782
(c) 1783
(d) 1784

Answer

Answer: (a) 1781


Question 6.
In Canada, the Metis revolted against the colonization of their land between
(a) 1869 and 1885
(b) 1870 and 1885
(c) 1871 and 1885
(d) 1872 and 1885

Answer

Answer: (a) 1869 and 1885


Question 7.
The term Terra Nullius means:
(a) Land belonging to nobody
(b) Land belonging to natives
(c) Land belonging to the state
(d) Land of immigrants

Answer

Answer: (a) Land belonging to nobody


Question 8.
Workers who provided cheap labour in Australia were
(a) Chinese immigrants
(b) African slaves
(c) Australian aborigines
(d) Indian labourers

Answer

Answer: (a) Chinese immigrants


Question 9.
The French Canadian rebellion occurred in the year:
(a) 1837
(b) 1838
(c) 1839
(d) 1840

Answer

Answer: (a) 1837


Question 10.
The Native American tribe, which was forcibly evicted by US President Andrew Jackson, was ____________
(a) Hopis
(b) Cherokees
(c) Metis
(d) Ottawas

Answer

Answer: (b) Cherokees


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support