Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 9 - The Industrial Revolution

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 9 – The Industrial Revolution

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 


CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 9 – The Industrial Revolution

Question 1.
By the 1850s, most of Britain was connected by
(a) rivers
(b) railways
(c) canals
(d) roads

Answer

Answer: (b) railways


Question 2.
The first Derby invented a _____ in 1709 C.E.
(a) Flying shuttle
(b) Blast Furnace
(c) The typewriter
(d) The locomotive

Answer

Answer: (b) Blast Furnace


Question 3.
Initially, canals were built in England to
(a) transport coal to cities
(b) transport food grains
(c) transport people
(d) transport raw cotton

Answer

Answer: (a) transport coal to cities


Question 4.
Among the several factors which made Britain the first industrialized country, the one described as a major economic change, in the 18th century, was
(a) Common laws
(b) Single currency and market
(c) Use of money as a medium of exchange
(d) Agricultural Revolution

Answer

Answer: (d) Agricultural Revolution


Question 5.
The Miner’s Friend, a model steam engine, was built by
(a) Matthew Boulton
(b) James Watt
(c) Thomas Newcomen
(d) Thomas Savery

Answer

Answer: (d) Thomas Savery


Question 6.
The first blast furnace was invented by
(a) Henry Cort
(b) Abraham Darby III
(c) Abraham Darby I
(d) Abraham Darby II

Answer

Answer: (c) Abraham Darby I


Question 7.
Which one of the following is not true regarding the demands of participants of Luddism?
(a) Fix working hours
(b) Control over women and child labour
(c) Employment for those who had lost their jobs due to coming of machinery
(d) Right to form trade unions to legally present their demands

Answer

Answer: (a) Fix working hours


Question 8.
During the little railway mania of 1833-37 in Britain, the total number of railway lines built was
(a) 1400 miles
(b) 1500 miles
(c) 1600 miles
(d) 1700 miles

Answer

Answer: (a) 1400 miles


Question 9.
To drain mines, the Miner’s Friend was invented, in 1698, by
(a) James Watt
(b) Thomas Savery
(c) Thomas Newcomen
(d) Matthew Boulton

Answer

Answer: (b) Thomas Savery


Question 10.
In 1814, the railway engineer George Stephenson constructed a locomotive called
(a) The Butcher
(b) The Puffing Devil
(c) The Pumping Ghost
(d) The Mighty Force

Answer

Answer: (a) The Butcher


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support