Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 7 - Changing Cultural Traditions

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Changing Cultural Traditions

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Changing Cultural Traditions

Question 1.
The opening of trade between Europe and China started in the
(a) 9th century
(b) 10th century
(c) 11th century
(d) 12th century

Answer

Answer: (d) 12th century


Question 2.
The earliest universities in the European continent were set up in the country of
(a) France
(b) Germany
(c) Italy
(d) England

Answer

Answer: (c) Italy


Question 3.
The families that gave more importance to women during the 15th century were those of
(a) aristocrats
(b) artists
(c) merchants
(d) scholars

Answer

Answer: (c) merchants


Question 4.
In Arabic, the person who was known as ‘Aflatun’ was
(a) Plato
(b) Aristotle
(c) Dante
(d) Ceasar

Answer

Answer: (a) Plato


Question 5.
Renaissance is best known for its
(a) cultural developments
(b) social developments
(c) political developments
(d) economic developments

Answer

Answer: (a) cultural developments


Question 6.
Andreas Vesalius was a professor of _____ at the University of Padua.
(a) Medicine
(b) Astronomy
(c) Philosophy
(d) Mathematics

Answer

Answer: (a) Medicine


Question 7.
By the early fifteenth century, ______ was used for those masters who taught grammar, poetry, rhetoric, history, and moral philosophy.
(a) literates
(b) humanists
(c) authors
(d) writers

Answer

Answer: (b) humanists


Question 8.
When Renaissance occurred in Europe?
(a) 11th century
(b) 13th century
(c) 15th century
(d) 16th century

Answer

Answer: (c) 15th century


Question 9.
The author of the book ‘The Prince’ is
(a) Lorenzo Valla
(b) Gutenberg
(c) Machiavelli
(d) Alberti

Answer

Answer: (c) Machiavelli


Question 10.
Ptolemy’s Almagest was work on ______
(a) Mathematics
(b) Astronomy
(c) Philosophy
(d) Sociology

Answer

Answer: (b) Astronomy


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support