Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 16 - Citizenship

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Citizenship

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Citizenship

Question 1.
The notion of citizenship rights is associated with
(a) A. H. Halsey
(b) E. H. Carr
(c) T. H. Huxley
(d) T. H. Huxlem

Answer

Answer: (c) T. H. Huxley


Question 2.
Choose the incorrect cause of illegal immigration.
(a) War
(b) Poverty
(c) Prostitution and slavery
(d) Peace

Answer

Answer: (d) Peace


Question 3.
The Palestinian refugees are fighting for full citizenship of a state in
(a) the Middle East
(b) South-East Asia
(c) Europe
(d) West America

Answer

Answer: (a) the Middle East


Question 4.
Identify the year when Black people got equal citizenship rights in South Africa.
(a) 1960s
(b) 1970s
(c) 1980s
(d) 1990s

Answer

Answer: (d) 1990s


Question 5.
Citizenship may be lost under the following condition:
(a) Marriage
(b) Long Absence
(c) Adoption
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.
Citizenship can be acquired by:
(a) Long residence
(b) Marriage
(c) Government service
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 7.
What is the meaning of the term ‘Apartheid’?
(a) Social Upliftment
(b) Social Discrimination
(c) Economic Upliftment
(d) Economic Discrimination

Answer

Answer: (b) Social Discrimination


Question 8.
The 1951 Geneva Convention deals with
(a) Refugee laws
(b) Laws against segregation
(c) Laws against forced labour
(d) Citizenship rights of women

Answer

Answer: (a) Refugee laws


Question 9.
Identify the nation where dual citizenship prevails.
(a) India
(b) Sri Lanka
(c) USA
(d) Nepal

Answer

Answer: (c) the USA


Question 10.
Choose the incorrect type of citizenship.
(a) Dual citizenship
(b) Multiple citizenships
(c) Single Citizenship
(d) Non-Resident Citizenship

Answer

Answer: (d) Non-Resident Citizenship



Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support