Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 15 - Rights

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Rights

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Rights

Question 1.
According to the German philosopher Immanuel Kant, human beings unlike other objects are:
(a) Useful
(b) Valuable
(c) Selfish
(d) Independent

Answer

Answer: (b) Valuable


Question 2.
Human rights, traditionally are divided into
(a) Political and economic rights
(b) Political and social rights on one hand and cultural rights on the other
(c) Civil and political rights
(d) Civil and political rights on one hand and the right to development on the other

Answer

Answer: (c) Civil and political rights


Question 3.
Who said, “Rights are those conditions of social life without which no man can seek to be himself at his best ?”
(a) Austin
(b) Wilde
(c) Green
(d) Laski

Answer

Answer: (d) Laski


Question 4.
In a state, it is also the duty of the citizens to
(a) Ensure sustainable development
(b) Protect the atmosphere
(c) Pollute air and water
(d) Live in peace

Answer

Answer: (a) Ensure sustainable development


Question 5.
Civil liberties and political rights form the basis of a
(a) Democratic government
(b) Monarchical rule
(c) Totalitarian government
(d) Dictator rule

Answer

Answer: (a) Democratic government


Question 6.
What is the force behind Legal Rights?
(a) Force of public opinion
(b) Force of morality
(c) Force of law
(d) Force of nature

Answer

Answer: (c) Force of law


Question 7.
A Bill of Rights is enshrined in the
(a) Preamble of the UNO
(b) Constitution of many countries
(c) Human rights of UNESCO
(d) Government documents of few countries

Answer

Answer: (b) Constitution of many countries


Question 8.
Right to the franchise is a
(a) Customary rights
(b) Political right
(c) Moral rights
(d) Cultural right

Answer

Answer: (b) Political right


Question 9.
The natural right that was not advocated by the political theorists of the 17th and 18th centuries was the right to
(a) Life
(b) Liberty
(c) Information
(d) Property

Answer

Answer: (c) Information


Question 10.
The provision to abolish untouchability is reflected in the Indian constitution under
(a) Article 14
(b) Article 15
(c) Article 16
(d) Article 17

Answer

Answer: (d) Article 17



Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support