Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 14 - Social Justice

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 14 – Social Justice

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 14 – Social Justice

Question 1.
Choose the ministry that is entrusted with the welfare, social justice, and empowerment of disadvantaged and marginalized sections of the society in India.
(a) Ministry of welfare
(b) Ministry of social justice and empowerment
(c) Ministry of social defense
(d) Ministry of Education

Answer

Answer: (b) Ministry of social justice and empowerment


Question 2.
Justice is essentially a:
(a) Legal concept
(b) Moral concept
(c) Social concept
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 3.
Our political rights and participation are insured only when our
(a) Social needs are being taken care of
(b) Basic needs
(c) Cultural needs
(d) Security needs

Answer

Answer: (b) Basic needs


Question 4.
Which one of the following is not the fundamental postulate of Justice?
(a) Truth
(b) Equality before the law
(c) Freedom
(d) Property

Answer

Answer: (d) Property


Question 5.
The free market is a product of
(a) Socialism
(b) Feminism
(c) Neo-liberalism
(d) Patriarchy

Answer

Answer: (c) Neo-liberalism


Question 6.
The famous quote “In a country well governed, poverty is something to be ashamed of. In a country badly governed, wealth is something to be ashamed of.” is given by
(a) J.S.Mill
(b) Plato
(c) Aristotle
(d) Confucius

Answer

Answer: (d) Confucius


Question 7.
People get the proper justice in:
(a) Dictatorship
(b) Totalitarian state
(c) Monarchy
(d) Democracy

Answer

Answer: (d) Democracy


Question 8.
The state’s failure to provide individuals with basic necessities of life such as; food and housing is an example of
(a) Political Injustice
(b) Economic Injustice
(c) Social discrimination
(d) Gender inequality

Rights Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What is the force behind Legal Rights?
(a) Force of public opinion
(b) Force of morality
(c) Force of law
(d) Force of nature

Answer

Answer: (c) Force of law


Question 2.
A Bill of Rights is enshrined in the
(a) Preamble of the UNO
(b) Constitution of many countries
(c) Human rights of UNESCO
(d) Government documents of few countries




Answer

Answer: (b) Constitution of many countries


Question 3.
Human rights, traditionally are divided into
(a) Political and economic rights
(b) Political and social rights on one hand and cultural rights on the other
(c) Civil and political rights
(d) Civil and political rights on one hand and the right to development on the other

Answer

Answer: (c) Civil and political rights


Question 4.
The provision to abolish untouchability is reflected in the Indian constitution under
(a) Article 14
(b) Article 15
(c) Article 16
(d) Article 17

Answer

Answer: (d) Article 17


Question 5.
Who said, “Rights are those conditions of social life without which no man can seek to be himself at his best ?”
(a) Austin
(b) Wilde
(c) Green
(d) Laski

Answer

Answer: (d) Laski


Question 6.
In a state, it is also the duty of the citizens to
(a) Ensure sustainable development
(b) Protect the atmosphere
(c) Pollute air and water
(d) Live in peace

Answer

Answer: (a) Ensure sustainable development


Question 7.
Civil liberties and political rights form the basis of a
(a) Democratic government
(b) Monarchical rule
(c) Totalitarian government
(d) Dictator rule

Answer

Answer: (a) Democratic government


Question 8.
Right to the franchise is a
(a) Customary rights
(b) Political right
(c) Moral rights
(d) Cultural right

Answer

Answer: (b) Political right


Question 9.
The natural right that was not advocated by the political theorists of the 17th and 18th centuries was the right to
(a) Life
(b) Liberty
(c) Information
(d) Property

Answer

Answer: (c) Information


Question 10.
According to the German philosopher Immanuel Kant, human beings unlike other objects are:
(a) Useful
(b) Valuable
(c) Selfish
(d) Independent

Answer

Answer: (b) Valuable


Question 11.
The political right is the right to
(a) Shelter
(b) Sustainable development
(c) Livelihood
(d) Form political parties

Answer

Answer: (d) Form political parties


Question 12.
Natural Rights are those which are given to us by:
(a) Constitution
(b) Parliament
(c) God or Nature
(d) King

Answer

Answer: (c) God or Nature


We hope t

Answer

Answer: (b) Economic Injustice


Question 13.
The term ‘justice’ is derived from the word ‘Jus’ which is a word from:
(a) Latin language
(b) Greek language
(c) English language
(d) French language

Answer

Answer: (a) Latin language


Question 14.
Identify the stage of equality which rejects formal institutions of inequalities.
(a) Liberal Equality
(b) Natural Liberty
(c) Democratic Equality
(d) Economic Equality

Answer

Answer: (b) Natural Liberty


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support