Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 13 - Equality

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Equality

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Equality

Question 1.
Ambedkar and Gandhi both championed the cause of untouchables, but they could not agree on
(a) Reservations in the private sector
(b) Reservations
(c) Role of judiciary
(d) Role of cottage industry

Answer

Answer: (b) Reservations


Question 2.
The Sixth Five Year Plan gave the status of partners in development to
(a) Dalits
(b) Tribals
(c) Urban youth
(d) Women

Answer

Answer: (d) Women


Question 3.
The statement that “Men by nature are equal” is given by:
(a) Hobbes
(b) Locke
(c) Rousseau
(d) Laski

Answer

Answer: (b) Locke


Question 4.
In the US, the case for racial preferences in student admissions is made on the argument of:
(a) Uniformity
(b) Equality
(c) Diversity
(d) Fraternity

Answer

Answer: (c) Diversity


Question 5.
Campaign for equality
(a) is a movement against the death penalty
(b) is women’s rights movement in Iran
(c) seeks rehabilitation for Katrina survivors
(d) is meant for the victims of terrorism

Answer

Answer: (b) is women’s rights movement in Iran


Question 6.
Which of the following statements is correct?
(a) Liberty and Equality are opposed to each other
(b) Liberty and Law are opposed to each other
(c) Liberty and Equality are supplementary
(d) Liberty and Equality are contradictory

Answer

Answer: (c) Liberty and Equality are supplementary


Question 7.
Mohit and Rohit are brothers. While Rohan is a successful doctor, Rohit is a sportsperson. Rohit enjoys fame and people often give him special treatment. This difference in treatment is a result of
(a) Different choices and preferences
(b) Difference in the equality of status
(c) Inequality in access to basic goods such as education, healthcare
(d) Luck

Answer

Answer: (a) Different choices and preferences


Question 8.
Amnesty International is an example of
(a) Social diversity
(b) Biodiversity
(c) Cultural diversity organisation
(d) Civil liberties organisation

Answer

Answer: (d) Civil liberties organisation


Question 9.
For Marxist the fundamental equality is:
(a) Social equality
(b) Political equality
(c) Economic equality
(d) Legal equality

Answer

Answer: (c) Economic equality


Question 10.
Some of the left parties in India are
(a) CPI, CPI(M), All India Forward Bloc
(b) CPI, RSS, Congress
(c) Socialist Party, Oppressed Peoples Party, VHP
(d) BJP, RJD, All India Forward Bloc

Answer

Answer: (a) CPI, CPI(M), All India Forward Bloc


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support