Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 17 - Nationalism

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 17 – Nationalism

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 17 – Nationalism

Question 1.
The history of a nation helps to develop
(a) Sense of continuing historical identity(b) Racial superiority
(c) Regionalism
(d) Political differences

Answer

Answer: (a) Sense of continuing historical identity


Question 2.
Which of the following elements is responsible for the promotion of Nationalism?
(a) Common Motherland
(b) Common Language
(c) Common Race
(d) All of these above

Answer

Answer: (d) All of these above


Question 3.
A hindrance in the development of nationalism is
(a) Strong historical legacy
(b) Communalism
(c) Emotional integration
(d) Common civilisation

Answer

Answer: (b) Communalism


Question 4.
Which of the following is not a difference between State and Nation?
(a) State has four essentials elements but no essential elements of a Nation
(b) Idea of oneness is essential for the Nation but not for the State
(c) Sovereignty is essential for the State and not for the Nation
(d) Sovereignty is essential for the Nation and not for the State

Answer

Answer: (d) Sovereignty is essential for the Nation and not for the State


Question 5.
Who is the main supporter of the principle of One Nation, One State?
(a) European Union
(b) G.W.F Hegel
(c) J.S Mill
(d) Rousseau

Answer

Answer: (c) J.S Mill


Question 6.
The word ‘Nation’ is derived from which language?
(a) Greek
(b) French
(c) Latin
(d) Russian

Answer

Answer: (c) Latin


Question 7.
The ”Gujral Doctrine” was adopted in
(a) 1985
(b) 1989
(c) 1992
(d) 1996

Answer

Answer: (d) 1996


Question 8.
Identify an option which is not the symbol of Indian nationalism
(a) National Anthem
(b) Republic day parade
(c) National flag
(d) Communal violence

Answer

Answer: (d) Communal violence


Question 9.
East Timor gained independence from
(a) British
(b) Russia
(c) Portugal
(d) China

Answer

Answer: (c) Portugal


Question 10.
The key exponent of the modern idea of nation-state was
(a) Karl Marx
(b) J.S Mill
(c) G.W.F Hegel
(d) Rousseau

Answer

Answer: (c) G.W.F Hegel


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support